Blog: Waarom zijn schoonloopmatten zo belangrijk?

80% van alle stof, vuil en viezigheid wordt in gebouwen naar binnen gewandeld of gereden. Bij nat weer komt 12x meer vuil in gebouwen. 35% van de verwondingen op de werkplek zijn een gevolg van vallen of struikelen. 90% van de valpartijen gebeurt op een natte vloer…

Het ‘schoonloopmattenseizoen’ is weer gestart.  Een mooie aanleiding om u iets te vertellen over het belang van matten en uit te leggen waarom ze zo’n belangrijk onderdeel van de werkplek vormen. En waarom gebruikmaken van vloermatten?

Ze zijn hygiënischer
In de meeste kantoren is veel personenverkeer; de hele dag door wandelen personeel en klanten bedrijfsgebouwen in en uit.  Dat brengt altijd veel stof en vuil met zich mee, zeker wanneer de weersomstandigheden niet optimaal zijn. Wist u bijvoorbeeld dat bij nat weer tot 12 maal meer vuil de gebouwen binnengebracht wordt? Helaas wordt dit niet snel even opgelost door een extra stofzuigbeurt, want raar maar waar, slechts 10 – 40% van het stof wordt met behulp van een stofzuiger verwijderd.

Ze zorgen voor een goede eerste indruk
Eerste indrukken zijn blijvend. Dat geldt zeker voor de vloerbedekking in een kantoor. Wist u dat maar liefst 42% van de klanten beoordeelt hoe schoon de vloer is. Als u dus indruk wilt maken op uw bezoekers, is het belangrijk ervoor te zorgen dat de vloeren steeds goed onderhouden zijn.

Ze voorkomen blessures
Het is uw verantwoordelijkheid als werkgever de gezondheid en de veiligheid van uw werknemers ter harte te nemen, en die van alle anderen die uw gebouwen betreden. Uitglijden en struikelen behoren tot de meest voorkomende werkgerelateerde ongevallen en maken 35% uit van alle gerapporteerde incidenten. Het is niet verwonderlijk dat 90% van de uitglij-incidenten gebeuren op natte vloeren. Dit risico kunt u simpelweg voorkomen door het gebruik van een vloermat.

Gepaste voorzorgsmaatregelen minimaliseren de waarschijnlijkheid dat iemand zich blesseert, reduceren het risico dat uw bedrijf aansprakelijk wordt gesteld voor een ongeval. Een incident kan duur uitvallen, maar heeft ook een negatieve weerslag op uw reputatie en uw merknaam.

Ze besparen u geld
In kantoren is meestal veel personenverkeer. Daardoor zijn tapijten en elke andere soort van vloerbekleding ongelofelijk moeilijk te onderhouden. Onderzoek toont aan dat 40% van het gemiddelde schoonmaakbudget van een onderneming gespendeerd wordt aan het onderhoud van vloeren. Het gebruik van schoonloopmatten kan dat percentage aanzienlijk verlagen: zij beschermen uw vloer, voorkomen dat stof en vuil door het hele gebouw verspreid worden.

Het gebruik van matten en mops met een onderhoudscontract kan u helpen om tot 40% aan schoonmaaktijd te besparen en tot 14% aan kosten. Ze voorkomen bovendien ook krassen, slijtage van het vloeroppervlak en vlekvorming. En dat kan duizenden euro’s aan dure reparaties uitsparen!

Het Initial-team

U wordt uitgenodigd voor een loopje naar de schoonloopmattenpagina van Initial