Blog: Ieder mens vindt het fijn om gewaardeerd te worden

Op het moment dat ik dit schrijf, is het 46 maanden geleden dat ik begon als schoonmaakondernemer. Ik was toen pas drie maanden afgestudeerd van mijn masteropleiding en had nul affiniteit met de schoonmaakbranche. Soms denk ik nog wel eens terug aan deze periode en moet dan hard lachen om het feit dat ik blindelings een branche ben ingestapt waar ik niks van afwist.

Wat mij altijd zal bijblijven, is hoe ik – vooral in de beginperiode – constant te horen kreeg dat het zonde was, dat ik na al die jaren studeren aan het werk ging als ‘schoonmaker’. Schoonmaken was, zo werd mij verteld, voor mensen zonder opleiding en toekomst. Het was zelfs zo erg dat bepaalde personen om mij heen dachten dat ik mijn leven vergooide. Ik had het echter te druk om stil te staan bij al deze negativiteit. Plots begaf ik mij in een wereld waar ik verder moest leren en ontdekken. Was mijn selectie van schoonmaakmiddelen en materialen eerst beperkt tot het assortiment van de lokale supermarkt, kon ik nu kiezen uit duizenden soorten chemicaliën, materialen, en machines. Schoonmaken is nu een tweede natuur geworden, maar destijds was ik mij niet eens bewust van het bestaan van ontvetters en ontkalkers. Ik weet nog goed dat ik voor het eerst een ‘periodieke ontkalker’ aanschafte. Wow, wat was dat een beleving zeg!

Nu, 46 maanden later, heb ik een mooi bedrijf met een toegewijd team van geweldige collega’s en groeien we hard door. Af en toe krijg ik nog een negatieve opmerking, maar hier trek ik mij weinig van aan. En zoals een van mijn groothandelaren wel eens zegt: “Deze mensen hebben niks van het leven begrepen”. Werken in de schoonmaakbranche, in welke functie dan ook, is niks om je voor te schamen. Ik kan er over meepraten, ik heb zelf met vallen en opstaan ondervonden hoe divers en leuk de schoonmaak kan zijn. Je hebt een ontzettend breed scala aan producten en middelen tot je beschikking, en een haast ontelbaar aantal mogelijke vervuilingssituaties waarin elke keer weer moet worden bepaald wat het beste plan van aanpak is, zonder schade aan te brengen aan de ruimte, de mensen die erin werken of wonen, en het milieu.

Wat mij persoonlijk heel erg trekt in de schoonmaakbranche, is de constante combinatie tussen theorie en praktijk. Er is dan ook genoeg stimulans voor degenen die van onderzoeken en diepgang houden. Om complexere opdrachten te kunnen uitvoeren, is er namelijk specialistische knowhow nodig. Dat betekent cursussen volgen, vakliteratuur lezen, academische stukken doornemen, en ontiegelijk veel uitproberen in de praktijk. Toen ik hiermee begon, had ik in nog geen miljoen jaar gedacht dat ik technische documenten aan het bestuderen zou zijn van diverse internationale overheidsinstanties over het verrichten van luchtkwaliteitmetingen in ruimtes die gebruikt zijn als illegaal drugslab. Soms is het schoonmaakbedrijf zelfs verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van andere mensen. Als bijvoorbeeld een operatiekamer of plek van overlijden niet goed wordt schoongemaakt, kan dit leiden tot ernstige ziektes, of, in het ergste geval, de dood. Het moge dus duidelijk zijn dat schoonmaken geen kwestie is van ‘even een lapje eroverheen’, maar een serieuze zaak met vele facetten waar constant rekening mee gehouden moet worden.

We zouden als schoonmaakbranche meer bewustwording moeten creëren bij buitenstaanders over het geweldige vak dat schoonmaken is. Schoonmakers leveren iedere dag een prachtige bijdrage aan de maatschappij, en ik ben trots om mijzelf een schoonmaker te mogen noemen. Laten we ophouden met het neerkijken op anderen en beginnen met het respecteren van mensen voor wie zij zijn en de inzet, liefde, en toewijding die zij tonen voor hun werk.

Tuğrul Çirakoğlu,
eigenaar de Frisse Kater en de Natte Kater