Blog: Aan wie geef jij vandaag het UL-Team(e) compliment?

Vandaag is het Nationale Complimentendag. Een mooie gelegenheid om een compliment te geven aan een persoon uit je directe (werk-)omgeving. Zoals je collega, omdat die spontaan een kop koffie voor je haalt.

Een echt compliment betekent persoonlijke aandacht en waardering. Het maakt de ander blij, dat zijn/haar werk of gedrag wordt opgemerkt. Een compliment motiveert enorm en versterkt het zelfvertrouwen! En juist dit laatste kunnen schoonmaakmedewerkers goed gebruiken.

Tijdens onze leidinggevende en gastvrijheidstrainingen zet UL-Team de kracht van complimenten in. Het is namelijk een fantastische manier om medewerkers te waarderen voor hun inzet en hen positieve energie te geven. Het complimentenspel in onze trainingen is favoriet. Niet alleen voor de deelnemers, want ook de trainer kan de complimentenregen zeer waarderen!

Meestal worden we aangesproken op datgene wat niet goed gaat. Maar gewoon even zeggen, dat je  de ander waardeert voor zijn/haar werk, gebeurt te weinig. Terwijl het zo fijn is als een leidinggevende speciaal benadrukt, dat hij/zij het zo waardeert, dat je bijvoorbeeld altijd zo vriendelijk bent voor de gasten. Positieve psychologie!

Kortom: een compliment is een hele eenvoudige manier om te laten zien, dat jij oog hebt voor de kwaliteiten en inzet van jouw medewerkers. Maak er alleen geen sandwich van, door kritiek te verstoppen tussen twee complimenten. Op deze wijze ontkracht je juist het effect. Medewerkers weten dan namelijk snel, dat er na jouw leuke opmerking een ‘maar’ komt.

Hoe geef je een echt compliment? Geef je compliment in de ik-vorm. Daarmee geef je aan dat het jouw persoonlijke mening is. Maak je compliment concreet. Dus benoem precies wat de ander zo goed heeft gedaan. Dank je wel zeggen is geen compliment.

Zorg voor verrassing. Geef een compliment op een onverwacht moment. Dan pas laat je echt zien, dat je het gedrag van de ander opmerkt en waardeert.

Kleine moeite, groots effect! Dus aan wie in jouw omgeving geef jij vandaag een compliment? En wil je zelf aan het werk met de kracht van een compliment? We nodigen je heel graag uit.

Belinda Dekkers,
directeur UL-Team Leren