Zomerblog: Waarom Engelsen vaker ziek worden op vakantie
Het is nogal vervelend als je op vakantie bent en last krijgt van je maag of darmen. Het kun je een slappe dag op bed opleveren. Of als je pech hebt een paar dagen. Misschien had je toch niet uit die ene kraan moeten drinken, of die lauwe hap niet moeten opeten. Verziekte vakantiedagen zijn vervelend, maar vaak ook wel een beetje ‘eigen schuld, dikke bult’. Met wat aandacht voor hygiëneregels kun je veel ongerief voorkomen.
Een voedselvergiftiging loop je makkelijk op als je geen rekening houdt met de hygiëne in andere landen. En ondanks waarschuwingen en websites vol met tips, gebeurt het toch nog vaak dat het mis gaat. Soms door eigen dommigheid, soms ook omdat je geen idee hebt hoe de keuken van dat leuke restaurantje er uitziet. Of met welk water de salade is gespoeld die je hebt besteld. Pech. Niks aan te doen, zou je zeggen. Pilletje erin, diep ademhalen en doorgaan met vakantie.
Maar voor Engelsen werkt dat niet zo. Daar is een levendige claimcultuur als het om voedselvergiftiging tijdens vakantie gaat. Gespecialiseerde advocatenkantoren wrijven zich in hun handen als hun landgenoten misselijk zijn geworden van hun laatstgenoten maaltijd. En ze timmeren flink aan de weg, met advertenties en speciale websites.
Met succes: volgens reisorganisatie TUI zijn de claims uit het Verenigd Koninkrijk de afgelopen twee jaar met 1400 procent gestegen. Dat komt volgens de Engelse advocaten, doordat resorts en hotels geen werk maken van een goede hygiëne. Een advocaat van Spaanse hotels, Marc Ripoli, heeft daar op z’n zachtst gezegd zijn twijfels over. Tegen een journalist van de Volkskrant zegt hij: “Als het echt ligt aan een gebrek aan hygiëne, waarom treft dat dan alleen Britse toeristen?”
En inderdaad, dat zou wel eens aan de bedragen kunnen liggen, die je in Engeland kunt ontvangen als je last hebt (gehad) van een voedselvergiftiging:
ernst van de ziekte gemiddeld te ontvangen bedrag (in £)
lichte voedselvergiftiging: 700 – 3000
middelmatige voedselvergiftiging: 3000 – 7000
ernstige voedselvergiftiging: 7000 – 40.000
Denk nu niet dat die bedragen alleen maar slaan op de kosten van medicijnen of een doktersbezoek. Nee hoor, ‘loss of enjoyment’ staat er ook bij als reden. En dat voor het hele gezin wel te verstaan, want die hebben natuurlijk dagenlang met je mee geleden.
Heel bijzonder is dat je niet per se een doktersverklaring nodig hebt en dat je tot 3 jaar na dato kunt claimen. Even graven in je geheugen dus en dan zoeken naar die ene foto waarop je met een treurig gezicht op je strandstoel lag. Zo wordt die ene vakantie, waarin je diarree kreeg omdat je je handen niet goed hebt gewassen, opeens een lucratieve business.
Gertie Eikenaar,
Director Communications Benelux van Essity Hygiëne Product