Zomerblog: Meedraaien in de circulaire economie moeilijk? Welnee!
In de media lijkt het bij duurzaamheid vooral te draaien om mondiale thema’s als plastic soup, people profit planet, climat change en sustainable innovations. Dat maakt het voor veel bedrijven een wat hoogdravend en onbereikbaar idealentoneel. En dat terwijl er volop manieren zijn om nuchter en slim een significante steen bij te dragen aan de circulaire economie.
Neem nu iets alledaags als uw kantoorafval. Grote kans dat als u nu in uw afvalbakje kijkt, u daar twee dingen ziet: koffiebekers en printerpapier. Ja? Dan heb ik hier al twee duurzame tips voor u.
Tip 1: koop geen koffiebekers meer die u weggooit, maar gebruik ze en… geef ze terug!
Ja, u leest het goed. Stop met het steeds weer opnieuw kopen en weggooien van koffiebekers. Zelfs al zijn het van die ‘keurig’ gerecyclede. Dit is namelijk ouderwets ‘lineair afvaldenken’: de bekerfabrikant koopt steeds weer opnieuw grondstoffen in en u voegt steeds weer opnieuw afval toe aan de toch al zo grote berg. Terwijl dat dus ook anders kan. Want als u overstapt van kopen naar gebruiken, blijft de koffiecup in het bezit van de maker! Ofwel: de fabrikant brengt de nieuwe bekers bij u en hij haalt ze weer op als u er klaar mee bent, waarna hij er weer andere papieren producten van kan maken. Die ook weer bij hem terugkomen. Enzovoort. Resultaat: de rechte lijn van fabrikant naar afvalbak wordt zo een gesloten grondstofcirkel waar geen waardevol afval meer verloren gaat. Zo draait uw afval ineens 100% duurzaam mee als grondstof in de circulaire economie!
Tip 2: zeg vaarwel tegen de inkoop van (printer)papier en hallo tegen het leasen ervan.
Voortbordurend op tip 1 ligt dezelfde kans voor het oprapen als het gaat om uw printerpapier. Dus: de fabrikant maakt uw printerpapier – als u dat op prijs stelt, verpakt hij het ook nog in omslagen met uw huisstijl – en legt het letterlijk voor u klaar in de kast van uw copycorner. U gebruikt het en als u het niet meer nodig hebt, deponeert u het in het speciale circulaire inzamelmiddel. De fabrikant haalt het weer op en… maakt er uw NIEUWE printerpapier van. En dat tot in de eeuwigheid. Simpel, slim en oh zo concreet.
En nu komt het mooiste… Want voor wie de kansen van dit circulaire denken ziet, zijn de mogelijkheden onbegrensd! Een schoenenfabrikant die korrels maakt van oude schoenen voor kunstgrasveldjes; een bank die zijn bankpasjes laat maken uit eigen restplastics, een grote openbare gelegenheid die zijn groenvoorzieningen voorziet van compost gemaakt uit eigen keukenafval. Voorbeelden te over.
Renew. Re-use. Repeat. Wij van Returnity noemen dat… Smart Circularity. Ziet u zelf al mogelijkheden binnen uw eigen organisatie? Neem dan eens contact met mij op, ik bekijk graag de mogelijkheden.
Frank Dobbelsteijn,
oprichter en directeur van Returnity
en duurzaam voorloper in de circulaire grondstoffeneconomie