Blog: Zomer, zon, strand en zwemmen in de plastic soep
Wie mij persoonlijk kent of mij via de sociale media volgt, weet dat ik camperaar ben. En dat mijn werkplek voor Schoonmaakjournaal en andere tekstklussen zich regelmatig verplaatst naar het Staatsbosbeheer-kamp in Baarn, maar vaker naar de Brouwersdam – de verbinding tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland.
De Brouwersdam is tijdens een warme zomer als deze zeer populair. Op de 6 kilometers die deze Dam telt, genieten honderden kampeerders en duizenden strandaanbidders van zon, strand, zee en zwemmen. Maar hoe lang nog? De plastic soep ligt op de loer. De plasticsoep, ook wel de kunststofarchipel of drijvende vuilnisbelt genoemd, is een gebied in het noorden van de Grote of Stille Oceaan waar – geleid door de zeestroom – enorme hoeveelheden plastic en ander afval bijeen drijven. Hoe groot de ‘pan’ met plasticsoep is, is niet bekend; naar schatting gaat het om een gebied dat ongeveer even groot is als Spanje en Frankrijk samen. Da’s schrikken! En waar en wanneer de soep zich al aan- of eigenlijk opdient? Snel en overal! Eén ding is overduidelijk: de plastic soep is een direct gevolg van ons consumptiegedrag. We veroorzaken dus zelf en samen een snel groeiend probleem en milieugevaar. Ook dat is schrikken!
Nog meer cijfers om van te schrikken… Jaarlijks komt zo’n 10 miljoen ton plastic in de oceanen terecht, grotendeels afkomstig van land en in mindere mate van schepen. Voor de meer dan 1000 mariene diersoorten een drama: verstrikking en verstikking. “In 2050 zwemt er meer plastic in de oceaan dan vis”, waarschuwde Werner & Mertz, producent van integraal duurzame schoonmaakproducten, ons begin vorig jaar al. Samen met 39 andere bedrijven – waaronder Mars, M&S, Pepsi, Coca Cola en Unilever – ondertekende Werner & Mertz een charter om in de toekomst meer plastic te gaan recycleren: uiterlijk in 2025 gebruiken deze 40 bedrijven 100% herbruikbare, recycleerbare en composteerbare verpakkingen.
Dat het nu al anders en minder milieubelastend kan en dat enige milieuvriendelijke inzet z’n vruchten afwerpt, bewees het recente muziekfestival Dour in België: door de duurzame gedachte achter het popfestival en de inzet van de producten uit de green care PROFESSIONAL-lijn van Werner & Mertz vermeed de organisatie van het 5-daagse festival 290 kilo ruwe olie, 909 kg CO2 en 114 kilo plastic. Hoe weet en meet men dit? Met de gratis green care PRESTATIECALCULATOR app.
Zijn er knappe koppen voor nodig om de plastic soep af te serveren? In ieder geval initiatiefnemers en aanhangers van de circulaire economie. Bewuste consumenten en producenten, die grondstoffen besparen door kleine stappen met grote effecten te zetten. Op 19 juli attendeerde Chantal Verlouw ons in haar blog in Trouw op de Earth Overshoot Day: de datum waarop het natuurlijke jaarbudget van de aarde is opgebruikt. Dat is volgens The Global Footprint Network dit jaar volgende week al: op 1 augustus. Vanaf die datum vraagt de mensheid de rest van het jaar meer van de aarde dan zij aankan. We hebben nog vier volle maanden voor de oliebollen- en champagnetijd daar is.
Laten we elkaar inspireren door elkaar te informeren. In de schoonmaak zetten naast Werner & Mertz ook partijen als Greenspeed, Spectro, Numatic, Diversey, Future Lab by Satino, NIVO Group zich bijvoorbeeld in voor circulaire schoonmaak om het plasticsoep-probleem het hoofd te bieden. Ik juich dit zeer toe, want deze reizende werker wil heel graag nog heel lang van de Brouwersdam aan de Noordzee blijven genieten en af en toe een duik in zee nemen. En velen met mij!
Petra de Bruin,
hoofdredacteur Schoonmaakjournaal
P.S. Volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven moet de B.V. Nederland ‘aan de bak’ met de plastic soep. Hoe pakt uw bedrijf het op? Deel uw challenge met ons. Mail [email protected].