Blog: Kijkje in je eigen vuilnisemmer
Shocking: een derde van al onze huisaankopen verdwijnt vroeg of laat in de vuilnisbak. En als we het in de afvalbak deponeren, wat gebeurt er dan vervolgens mee? Denk jij daar zelf wel eens over na? Veel gemeentes sporen aan tot het scheiden van afval en bieden daarvoor weliswaar ook voorzieningen aan. Maar maak jij als consument daar ook gebruik van? Of nog beter: hergebruik je zelf je eigen producten? We hebben in Nederland de officiële overheidsdoelstelling om in 2050 een circulaire economie te zijn. Een hele taak, wel een hele mooie als je het ons vraagt.
Uit onderzoek van het CBS blijkt dat vanaf 2004 in tien jaar tijd het gebruik aan grondstoffen met 14% is afgenomen. We zijn op de goede weg. Laten we eens teruggaan naar ons eigen huisafval. Een gemiddeld huishouden gooit elke week 2,5 kilo aan voedsel weg, 1 kilo daarvan is verspilling en had nog prima genuttigd kunnen worden. Als we de overgebleven resten weggooien, dan gaat dit vaak regelrecht in de vuilnisemmer, naast het melkpak of een leeg colaflesje.
Je snapt mijn punt, als grondstoffen niet worden gescheiden en in aanraking komen met elkaar, dan komt het noodgedwongen bij het restafval terecht. En dat is zonde, want dat spaghettipak wat jij zojuist als overbodig afval zag en in de vuilnisemmer deponeerde, kan via de oud-papierstroom worden verwerkt tot een nieuw pak. En vervolgens, als het door ons als consument goed verwerkt wordt, krijgt het weer een tweede en derde leven. Mooi toch?
Mijn intentie van deze blog; kijk eens kritisch naar je eigen afvalgebruik en verwerking. Is er binnen jouw gemeente de mogelijkheid om te scheiden? Of kun je zelf je producten vaker hergebruiken? De planeet zal je er dankbaar voor zijn.
Het meest simpele voorbeeld wat ik vanochtend heb ervaren, is de kartonnen doos voor het verzamelen van het oud-papier uit mijn gang. Mijn buurjongentje van één jaar oud ziet die doos niet als een simpele doos, maar als een huis. In no time was de doos omgetoverd tot een speelhuis. Dit liet mij op de meest logische manier beseffen dat je op meer manieren gebruik kunt maken van grondstoffen. Tot in de oneindigheid. Op dit moment is de kartonnen doos een speelhuis, in zijn volgende leven misschien wel een omslag van een pak spaghetti of een leesboek.
Neem jij ook je eigen aandeel in onze eigen circulaire economie? Heel simpel: kijk eens kritisch hoe jij je huisafval scheidt of repareer en hergebruik eens iets vaker je materialen. En wil je nog een stapje verder gaan? Wat gebeurt er met het afval op je werk? Meer hulp nodig? Returnity helpt je graag!
Linda Kersbergen,
marketing- en communicatieadviseur Returnity