Wintergast Eric Van Raemdonck (Werner & Mertz): “Verschuiving naar uitbesteding”

“Meer en meer leggen schoonmaakbedrijven zich toe op hun core business en treden schaalvergrotend op als totaal facility manager bij hun klanten.” In zeven vragen terugblikken op 2017 en vooruitkijken naar 2018. Samen met Eric van Raemdonck, general manager Werner & Mertz Benelux en Frankrijk.

Schaalvergroting, uitbesteding, multidienstverlening: 2017 was een ondernemend jaar, een jaar van beweging. Hoe kijkt u terug op dit jaar?
Meer en meer leggen schoonmaakbedrijven zich toe op hun core business en treden schaalvergrotend op als totaal facility manager bij hun klanten. Nadat reeds sinds meerdere jaren het logistieke aspect uitgegeven wordt aan de groothandel, verschuift de trend zich meer en meer om ook de aankoop volledig uit te besteden. Wij zijn van mening dat die trend zich verder zal doorzetten en de business niet alleen zal opwaarderen, doch ook meer leven zal inblazen.

Welke bedrijfsovername(s) of samenwerking(en) vond u de meest opmerkelijke?
De overnames van Atalian op Europees en internationaal niveau zijn opmerkelijk. Met dit ritme begeven zij zich onder de grootste wereldspelers in schoonmaakland.

Welke inspiratie heeft 2017 u gebracht?
De huidige trend in de aankoop van producten, materialen en machines nodig in de schoonmaak gaat duidelijk de groene kant op. Logo’s als Ecolabel, C2C, productie-units gecertificeerd met ISO 14001 of Emas zijn niet meer weg te denken bij de aankoop van elke gerespecteerd bedrijf. De digitalisering daarentegen zal verder een weg vinden in onze branche en kan een extra tool zijn in ons streven naar een gezonder leefmilieu. Ons bedrijf zal hier verder in investeren om onnodige kilometers, onnodige files en onnodige tijd te verspillen tijdens het bieden van service aan onze klanten.

Digitalisering, robotisering, smart cleaning: welke innovatie (dienst of concept) zette uw bedrijf op de markt?
Momenteel is het zo dat de meeste van onze klanten bezocht worden door een technieker, trainer om een service te bieden aan onze klanten. Wij zullen in de toekomst steeds daar zijn, doch vele zaken kunnen op afstand gebeuren via apps, pc’s en dergelijke. We denken daarbij aan training van onze producten via korte filmpjes, regelen van doseerapparatuur op afstand, vergaderingen via Skype of andere programma’s. We zijn inmiddels aangevangen met trainingsfilmpjes hoe bepaalde concepten te gebruiken en zullen daar verder op inwerken.

Wat maakt deze innovatie bijzonder en slim voor de schoonmaakbranche?
Indien elke verantwoordelijke of elke schoonmaker, automatisch de trainingsfilmpjes op zak heeft (Smart Phone of tablet) dan zullen de gebruikersfouten tot een minimum beperkt kunnen worden op een eenvoudige manier.

Welke uitdaging wacht ons – volgens u – in 2018 op? Voor de schoonmaakbranche in het algemeen en uw bedrijf in het bijzonder.
Die maatschappijen die momenteel nog niet overgeschakeld zijn op een facility management gebaseerd op een ecologische approach zullen dit weldra moeten doen. Zij kunnen zich beter nu al voorbereiden voordat door de overheid verplichtingen worden opgelegd die misschien geld kosten indien ze niet worden nageleefd.

Waar gaan we u(w bedrijf) in 2018 ontmoeten? Op de Vakbeurs Facilitair, Interclean Amsterdam, Facility for Future en/of Schoonmaak Vakdagen? Of laat u van zich horen via de (sociale) media?
Vermits de Vakbeurs Facilitair bemand wordt door enkele van onze groothandels,  zullen wij op hun stand aanwezig zijn. Interclean is een must op internationaal vak, Twitter, Facebook, Schoonmaakjournaal en andere media kunnen op ons rekenen.

Over Werner & Mertz Professional
Werner & Mertz Professional is een pionier op het vlak van integraal duurzame, kwalitatieve reinigings- en schoonmaakproducten voor de professionele institutionele en industriële sector. tana PROFESSIONAL en green care PROFESSIONAL zijn de twee voornaamste merken in Europa. Het beschermen van hulpbronnen, duurzaamheid en het behoud van de biodiversiteit zijn altijd de hoofdbetrachting geweest van de Werner & Mertz Group, die EMAS-gecertificeerd is en de LEED Platinum ontving voor haar hoofdkantoor in Mainz.