18 september 2015

Voorzitter FMN Natalie Hofman: “Nemen we de regie?”

De titel Nemen we de regie? van de bijdrage van FMN-voorzitter Natalie Hofman aan het congres van FMGezondheidszorg op dinsdag 3 november in de Universiteit in Utrecht klinkt en is uitdagend. Het sluit naadloos aan op de dagelijkse praktijk van facility managers anno 2015. “De kwaliteit van de facilitaire diensten moet omhoog. Het gaat veel meer om de gebruiker en we zullen de technologie moeten omarmen. Toon lef.”

Sinds juni 2014 is Natalie Hofman voorzitter van FMN, de beroepsvereniging voor het facilitaire domein dat als platform verbindt, inspireert en ontdekt. “We zijn een actieve vereniging, een netwerk van professionals, waarin leden, branches en werelden worden verbonden en die als inspirator en opinieleider bijdraagt aan vakvernieuwing en professionele groei.” Hofman kan zich helemaal vinden in het doel van FMN om de positie van de professional en het vakgebied te versterken: “Al tien jaar heb ik een actieve rol in de vereniging, die ik omgezet heb in de voorzittersrol. Dat maakt het voor mij mogelijk twee werelden met elkaar te verbinden:de wereld van soft-FM en de wereld van hard FM. Oftewel dienstverlening en gebouw. Deze komen namelijk steeds meer bij elkaar.”

Krachtige samenwerking
FMN heeft circa 1500 leden: professionele facility managers in grote en kleine ondernemingen, instellingen voor gezondheidszorg en overheidsinstanties, maar ook aanbieders van facilitaire producten en diensten, adviseurs en studenten. Voor het congres van FMGezondheidszorg op 3 november werken beide beroepsverenigingen samen: “In de zorg zie je dat deze sector op bepaalde punten vooruit loopt en op andere punten niet. De zorg ontwikkelt zich. Het is daarom belangrijk om ervaringen met elkaar te delen”, legt Hofman uit.

Veranderende wereld
Hofman zal als een van de eerste sprekers haar opwachting op 3 november maken. “Ik neem de congresdeelnemers mee in de veranderingen in facility management. Uit ons marktonderzoek in 2014 blijkt dat het de afgelopen jaren om prijsverlaging en besparingen draaide, maar dat het de komende jaren weer gaat om verhoging van de kwaliteit van facilitaire diensten. Ook nieuwe ontwikkelingen op het gebied van technologie zijn een feit en een machine-to-machine aanpak doet zijn intrede. We kunnen hiervoor weglopen, maar beter is om de technologie te omarmen.”

Toon lef
Kijkend naar het congresthema Wie bepaalt bij jou de hygiëne? vertelt Hofman: “Uit het FMN-marktonderzoek bleek ook dat het in facility management meer en meer de gebruiker gaat bedienen. We moeten preventief in plaats van correctief handelen. Je zult dat ook zien in de manier van contracteren van dienstverleners. Die manier moet veranderen in nieuwe businessmodellen. FM maakt steeds meer de corebusiness in plaats van dat het vakgebied daaraan volgend is.” Veranderingen vergen lef. Hofman zal de congresdeelnemers dan ook uitdagen om lef te tonen: “Ik mis dat FM’ers naar zichzelf durven te kijken en zich afvragen: wat kan ik eraan doen om de schoonmaak te veranderen?” De deelnemers aan het congres van FMGezondheidszorg, in samenwerking met FMN Zorg en Asito, gaan op 3 november het antwoord vinden.

 

Deel dit artikel

Ook interessant: