Ton de Ruyter (Dolmans): “Met schone luchtkanalen meer werkplezier, productie en minder ziekteverzuim”

“Lucht- en ventilatiekanalen zijn er om lucht in een ruimte te zuiveren: vervuilde lucht naar buiten en frisse lucht naar binnen. Hoe langer de luchtkanalen niet worden gereinigd, des te meer stof en vuil in de kanalen blijven zitten. Hierdoor kunnen de kanalen verstopt raken en kan er geen frisse lucht meer doorheen stromen, waardoor er bacteriën kunnen gaan groeien.” Aan het woord is Ton de Ruyter, specialist luchtkanaalreiniging bij Dolmans, over vervelende omgevingsluchtjes, vochtige werkomgevingen, schimmelvorming, geluidsoverlast en gezondheidsklachten. Problemen die zich voor kunnen doen door vervuilde luchtkanalen. En die kan Dolmans aanpakken.

Een van de vijf divisies van Dolmans is Dolmans Calamiteiten Diensten, die veel meer in zich heeft, zoals het reinigen van lucht- en ventilatiekanalen in panden. Waarom dit zo belangrijk is, legt Ton de Ruyter, specialist luchtkanaalreiniging bij Dolmans, uit.

Waarom belangrijk?
“Om te voorkomen dat stof, schimmels en bacteriën zich verzamelen en verspreiden via de ventilatie- en luchtkanalen, is het raadzaam aan om de lucht- en ventilatiekanalen periodiek te reinigen. Een goed binnenmilieu garandeert een werkomgeving waar mensen zich prettig voelen, waardoor zij dus aanzienlijk productiever zijn. Schone luchtkanalen voor bedrijven zorgt bovendien voor een lager ziekteverzuim van circa 1,5 tot 2,5%.”

Hoe vaak nodig?
“De snelheid en de mate waarin vervuiling optreedt, is per gebouw verschillend. Hierdoor is het niet exact te zeggen hoe vaak een kanaal gereinigd moet worden. Gemiddeld komt dit uit op een keer in de vijf à zes jaar. De overige delen in het systeem (ventilator, ventielen, filters) moeten eerder gereinigd worden. Vervuilde kanalen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken.”

Borstelreiniging
90% van de luchtkanalen die Dolmans reinigt, gebeurt door middel van mechanische borsteltechniek. We maken gebruik van een borstel, die bevestigd is aan een lange flexibele stang, zodat ieder kanaal aangepakt kan worden.

Over Dolmans
Dolmans is begonnen in 1958 als schoonmaakbedrijf, inmiddels zo veel meer dan dat. Met een grote diversiteit aan diensten en zo’n 2000 medewerkers vormen we een groep van specialisten, die net een stapje extra zetten voor duizenden klanten als het gaat om schoonmaak, calamiteiten, asbestsanering, facility management en specialistische reiniging.

De Dolmans groep bestaat uit: Dolmans Schoonmaak Diensten, Dolmans Calamiteiten Diensten, Dolmans Specialistische Reiniging, Dolmans Facility Management en Dolmans Milieu Techniek. De Dolmans groep biedt een landelijke dekking met 22 vestigingen waarbij het hoofdkantoor gevestigd is in IJsselstein en waar nodig werkt ze samen.