Terugblik op 1e Masterclass Reinigen: “Totaalspectrum aan oplossingen”

Op 6 februari 2018 was de eerste Masterclassdag Reiniging. Een dag waarop vijf masterclasses werden gegeven om de deelnemers een bredere kijk te geven op reinigingsmogelijkheden. “Als een klant met een uitdaging komt, kunnen zij oplossingen bieden waar in de vaste structuur binnen de schoonmaak niet aan gedacht wordt”, legt initiator en organisator van de Masterclass Edgar van Engelen uit.

Het idee voor deze masterclassdag kwam voort uit een locatiebezoek van Edgar Van Engelen, directeur van Clear4Clean, aan het Riwal voetbalstadion van FC Dordrecht. “Men liep tegen een vervuiling aan die men niet weg kreeg. Er werd zelfs in het buitenland naar oplossingen gezocht. Ik gaf aan dat er zeker mogelijkheden zijn om de waargenomen vervuiling te verwijderen en er oplossingen dichter bij huis te vinden zijn. Hieruit ontstond de keuze voor de vijf masterclasses.”

Totaalspectrum aan oplossingen
De vijf masterclasses zijn bewust gekozen omdat ze afzonderlijk van elkaar mogelijkheden bieden om uitdagingen aan te gaan, maar gezamenlijk leveren zij een totaal spectrum aan oplossingen.

Zware aanslag in een doucheruimte bijvoorbeeld kan de innovatieve hogedrukmachines van AT Cleaningsystems deze weghalen. Voor het reguliere periodieke onderhoud bieden de machines van Numatic de oplossing. Voor het verwijderen van vuil in moeilijke plaatsen, maar ook in te zetten voor regulier periodiek onderhoud is stoomreinigen van Knol Cleaning Solutions de oplossing. Maar stoom, hogedruk en machinaal onderhoud heeft chemie van Werner & Mertz nodig voor het losmaken dan wel vervoeren van de vervuiling. Als kers op de taart is het voorkomen van nieuwe vervuiling door het aanbrengen van een nanocoating van Chemona de oplossing. Alles is dan ook verkrijgbaar bij een totaalleverancier als spin in het web, zoals Piecom.

De kleine groepen van 3 a 4 cursisten gaf de mogelijkheid om diep op de materie in te gaan. Van Engelen: “Schoonmakers zijn doeners en willen het liefst zelf ervaren hoe alles werkt en niet in een klassikale setting de praktijk aanhoren.”

Innovatieve hogedrukreiniging
Deze masterclass was voor veel deelnemers een eye-opener. Het gebruik van een hogedruk binnenshuis geeft dat geen wateroverlast, spetters of andere problemen? Nee de machines van AT Cleaning Systems zijn zo ontworpen dat je ze relatief makkelijk kan gebruiken in zelfs kleine ruimten zonder de verwachte problemen.

Roger van den Donker van ACW:”De meerwaarde van deze masterclasses is dat ze je nieuwe inzichten geven in de toepasbaarheid van de verschillende technieken. Je leert kijken in oplossingen in plaats van beperkingen.”

Nanocoating
Van Engelen vervolgt: “Onbekend maakt onbemind en zo keken de deelnemers naar deze masterclass, maar naarmate het verhaal vorderde en de toepassingen werden getoond én ervaren, kregen de deelnemers ook hier de inzichten waar ze deze techniek kunnen toepassen.”

Thomas Allart van Chemona: ”Door de kleineschalige setting en de ruimte van de masterclass konden we dieper op de materie ingaan. Het nodigde de cursisten bovendien uit om veel directere vragen te stellen.”

Stoomreinigen
Stoomreinigen is een oude techniek die zich in de loop van de jaren zich verder heeft ontwikkeld. “De bevlogenheid van Hilco Knol over stoomreinigen en de mogelijkheden zorgde tijdens de masterclass, dat de deelnemers zich realiseerde dat zij hun stoomreingers (die zij al hebben) veel breder en vaker in kunnen zetten.”

Hilco Knol van Knol Cleaning Solutions:”Een aantal cursisten werkt al met stoom, waardoor je kunt laten zien en vertellen waar nog meer mogelijkheden en kansen liggen om stoom te gebruiken in de schoonmaak.”

Dagelijkse en periodieke chemie
De toepassing van chemie van Werner & Mertz is wijd en zijd bekend. Wat kan men dan leren tijdens deze masterclass? Van Engelen: “De deelnemers weten hoe ze moeten reinigen, maar toch bleek dat tijd, chemie, tempratuur en kracht (de Cirkel van Sinner) van invloed zijn en werden tijdens de masterclass goed zichtbaar. Geeft de chemie de tijd om zijn of haar werk te doen, maar waar pas je welke chemie toe? Het allerbelangrijkste is dat chemie de rode draad is voor alle masterclasses en dat was de meerwaarde van deze masterclass.”

Robert de Brauwer van Werner & Mertz: “Hoe lang moet de chemie zijn werk doen? Als handvat kun je hiervoor gebruiken dat wanneer de behandelde oppervlak bijna gaat indrogen je de chemie moet afspoelen/moppen.”

Machinale vloerreiniging
Ook diverse soorten borstels, pads en machines kwamen aan bod, want wanneer pas je ze toe? Welke chemie heb je nodig? Hoe versterken deze elkaar? Tijdens deze masterclass kwam de synergie tussen Numatic en Werner & Mertz sterk naar voren. Jeff Hicks van Numatic: ”Samen ontstaat de versterking van onze individuele krachten en dat blijkt uit deze masterclassdag.”

Glenn Laurentius van Piecom:”Als totaalleverancier hebben we contact met alle bedrijven die de masterclasses verzorgen. We vinden het dan ook belangrijk dat kennis bij de deelnemers worden vergroot, waardoor zij breder naar oplossingen voor de uitdagingen gaan kijken. Wij kunnen de schoonmaakbedrijven daarin faciliteren.”

Geslaagde dag
“De masterclassdag is geslaagd”, blikt Van Engelen terug. “In eerste instantie was de insteek om de masterclasses te richten op de schoonmaakbedrijven en hun medewerkers c.q. leidinggevenden, maar ook groothandels bleken geïnteresseerd in deelname. Zo waren er vier medewerkers van Avodesch en was er belangstelling van een nog op te richten groothandel uit België.”

”Voor de eerste keer kan ik zeggen dat de dag geslaagd is. We gaan deze dag evalueren en kijken uit naar een vervolg in het tweede deel van 2018.”