19 maart 2015

Scholengemeenschap Pieter Zandt bespaart met green care 30% op vloeronderhoud

Door de hal van de hoofdvestiging van scholengemeenschap Pieter Zandt in Kampen passeren dagelijks zo’n 1700 leerlingen. Het linoleum dat er sinds de opening van de nieuwbouw in 1995 ligt, vertoonde na bijna 20 jaar duidelijke slijtage. Leverancier en eco-pionier Werner & Mertz Professional bekeek, in opdracht van de scholengemeenschap en op aangeven van distributeur Ewepo, hoe het linoleum weer kon worden opgefrist. Eind april 2014 startte een uitgebreide testperiode waaruit green care Professional LONGLIFE Complete van Werner & Mertz uiteindelijk als beste vloerverzorgingssysteem uit de bus kwam. Bovendien is het product dan ook nog eens duurzaam ontwikkeld en weet de school hiermee een kostenbesparing van 30% te realiseren. 

Het linoleum in de 700 m² grote hal van Pieter Zandt zag er de laatste tijd bijzonder dof uit. De matglans van weleer kwam, zelfs onmiddellijk na een grondige beurt, niet meer terug. Professionele hulp drong zich op. Op suggestie van groothandel Ewepo Reinigingssystemen uit Zwolle startte er op 28 april 2014 een testperiode met producten van Werner & Mertz Professional.

Testen
Voor de test startte werd het linoleum gestript met een 30% oplossing van Werner & Mertz-product Linax met rode pad (voor het schrobben van gladde vloeren) en werd de vloer nagespoeld en gedroogd met een waterzuiger (en door de omgevingslucht). Werner & Mertz behandelde steeds kleine oppervlakken om voortijdig drogen en her-hechting van de opgeloste wax emulsies te voorkomen. De hal werd vervolgens in vier stukken verdeeld waarop verschillende vloeremulsies werden getest. Op de gangpaden tussen de leerlingenkluisjes werd een gelijksoortige verdeling gemaakt.green care Longlife complete 5l

Er werden vier vloeremulsies getest. LONGLIFE Vario en LONGLIFE Diamond zijn twee van de oudste emulsies van Werner & Mertz. De Vario is een flexibele vloeremulsie die tot op zekere hoogte met het vloermateriaal mee kan bewegen, zonder dat de emulsie breekt. De Diamond is harder en slijt na verloop van tijd wat sneller dan de Vario. Er is dus meer onderhoud, maar de vloer blijft – als dat gebeurt – wel in een goede conditie. Voor zowel de Vario als de Diamond is het aanbevolen om na het strippen de vloer met een primer te behandelen. Dat hoeft niet met de twee andere geteste vloersystemen: LONGLIFE Polish en LONGLIFE Complete. Beide dragen ze het Nordic Swan ecolabel. LONGLIFE Complete is de nieuwste emulsie van Werner & Mertz Professional en is een product uit het ecologische green care Professional assortiment. Deze emulsie is het beste bestand tegen slijtage, hecht bijzonder goed op de vloer en geeft een mooie zijdeglans. LONGLIFE Polish is wat minder slijtvast dan Complete.

Viermaal beste keuze
Na een testperiode van bijna een jaar, viel vooral op dat er een merkelijk verschil is met de oorspronkelijke vloerafwerking die nog aanwezig is op andere vloeren in de school, waarop de slijtage duidelijk zichtbaar is. Het verschil tussen de vier geteste producten is echter niet zo groot. De hardere emulsies hebben ieder in meer of mindere mate hoogglans en laten daardoor meer strepen van schoenen zien. De optische kwaliteit zegt echter niets over de kwalitatieve bescherming die de geteste emulsies bieden, maar die blijkt in alle vier de gevallen aantoonbaar goed.

Bij de uiteindelijke keuzebeslissing, die viel in februari 2015, werd naast de kwaliteit en het visuele aspect ook het economische aspect in beschouwing genomen. De interieurverzorgers waren namelijk bijna 80% van hun tijd bezig met vloeronderhoud: dagelijks wissen, wekelijks schrobzuigen en maandelijks blokken en bijwerken.

De ecologische green care Professional LONGLIFE Complete, die slechts om de vier maanden moet worden bijgewerkt om de glansgraad te behouden, garandeert een lange levensduur met beperkt onderhoud en levert een gunstig kostenplaatje.

Pieter Zandt pand30% besparing
Nieske Rook, het hoofd van de interieurverzorgers bij Pieter Zandt, schetst: “Dit verminderde bijwerkingsonderhoud was zeer belangrijk in de keuze voor green care Professional LONGLIFE Complete. Als we het groot onderhoud op vier maanden stellen, dan betekent dat een besparing in tijd van 30%. Concreet betekent dit dat we in plaats van 80% nog maar 50% tijd moeten spenderen aan vloeronderhoud. Die dertig procent kunnen we voortaan dus besteden aan ander schoonmaakonderhoud in de school.

Ze vervolgt: “In dit geval combineren we ook nog eens economische met ecologische voordelen, want de producten van green care PROFESSIONAL staan niet enkel garant voor uitstekende schoonmaakprestaties, het zijn bovendien integraal duurzame schoonmaakmiddelen.“

Deel dit artikel

Ook interessant: