Rob Stokkel over ICE schoonmaakmachines: big brother is helping you

Automatisering, digitalisering en robotisering, het zijn termen die elkaar nader liggen. Wat ze gemeen hebben, is dat ze alle bij de toekomst van schoonmaakmachines horen. Met haar slimme machines zet ICE Benelux een flinke stap in die toekomst: big brother is watching and helping you? Wat levert het u op? Rob Stokkel, sales- en marketingdirecteur, vertelt over de verschillen in het ICE-assortiment.


Ice, Rob Stokkel Marketing Director

“ICE heeft twee lijnen machines. Een van de twee is de lijn machines, die voorzien is van slimme techniek met data-opslag. Dit houdt in dat de prestaties van de bij de klant afgeleverde machines digitaal worden opgeslagen. Wij kunnen op afstand inlezen en bijhouden wat de status van de machine is of er bepaalde elektrische componenten aan vervanging toe zijn. Dit voorkomt eventuele problemen of storingen. We kunnen ook per situatie zien welk aantal meters een machine heeft afgelegd, hoe lang er over de schoonmaak van ruimtes is gedaan. Klopt dit in verhouding met de planning, zo niet waar ligt dit dan aan?”

Informatie opslaan
Het verzamelen van praktijkinformatie kan benauwend klinken. Toch heeft ICE een positieve insteek. Volgens Rob is het niet de bedoeling om het werk onder een vergrootglas te houden of om de werknemer te controleren. “Het voordeel aan het verzamelen van informatie is dat wij real time kunnen bijhouden of er afwijkende waarden in de resultaten zijn. Dit is een mooie ontwikkeling, omdat we hierdoor kunnen calculeren wat de kwaliteit van de reiniging is. Wat volgt, is dat we klanten adviezen bieden die feitelijk ondersteund worden: ‘Jullie werken met dit type, uit de resultaten blijkt dat dus wij raden jullie aan om met deze te gaan werken’.”

Robotisering
De tweede lijn die ICE ontwikkelt, gaat nog een stap verder. “In Amerika werken we aan schoonmaakmachines die autonoom kunnen denken, op basis van AI: artificial intelligence. Ze zijn in staat om hun eigen geleerde programma’s automatisch uit te voeren. De robotisering hierbij maakt het mogelijk dat ze hun werkplan zelf weten te verbeteren wanneer dit nodig is.” Het voordeel van robotiserende machines is dat zij de schoonmaker van de fysiek zwaardere taken ontzorgen. Daardoor kunnen schoonmakers zich op de extra’s  en hospitality focussen. De ICE-machines zijn al in andere landen beschikbaar en ICE wil ze vanaf 2018 ook in Nederland introduceren.

Slimme schoonmaak
ICE leeft met haar filosofie slimme schoonmaak een unieke stap kunnen zetten in de markt, maar niet alleen op basis van slimme technologie. “We bieden huurcontracten voor onze machines aan en hopen hierdoor de markt te veranderen”, vertelt Rob. “Tegenwoordig is alles flexibel en dit geldt ook voor contracten. Het is daarom voor veel bedrijven lastig om te investeren in duurdere machines. Bij ons kunnen klanten reinigingsmachines full-service (inclusief service en onderdelen) huren, wat ervoor zorgt dat men nooit plots aanvullende kosten krijgt. Vergelijk het met Full-service Operational Lease van een auto als je wilt. We bieden contracten van een paar maanden tot twee jaar aan. Waar we naartoe willen werken, is dat men schrob-zuigmachines minder als investering en meer als gebruiksgoed gaat zien.”

Verder lezen? Eerder dit jaar ging de redactie van Schoonmaakjournaal met Rob Stokkel in gesprek over de voordelen voor u als gebruiker van ICE-machines.

Rob Stokkel van ICE Benelux: “Financieel rendement door onze slimme machines”