Rafael El Alam van CSU en Willy Nieuwenhuis van Diversey: gouden vloerspecialisten

“Iedereen kijkt naar beneden als hij/zij een pand in loopt, niemand kijkt omhoog. Vloeren zijn heel belangrijk. Ze zijn echt hét visitekaartje van elk gebouw”, overtuigt Rafael. Rafael El Alam is rayonmanager bij het 50-jarige CSU en met 23 jaar ervaring in schoonmaken met recht een specialist in het speciale reinigingswerk. Daarin werkt Rafael nauw samen met Willy Nieuwenhuis van Diversey: “We kennen geen problemen, enkel uitdagingen en we lossen alles op.”

“Ik heb al heel veel jaren ervaring in vloeronderhoud. Wat me opviel in al die jaren? We hebben van alles meegemaakt: linoleum conserveren, marmer kristalliseren, houten vloeren schuren. Vaak zitten de problemen in het slecht hechten van de waslaag op een linoleumvloer. We zoeken dan uit hoe dat komt: is het een technisch probleem of zit het in de schoonmaak? Dat laatste is niet vaak het geval. Technische oorzaken van vloerproblemen kunnen bijvoorbeeld zijn dat de ondervloer te vochtig was of dat de vloer geen was accepteert.”

CSU als specialist
Rafael El Alam vertelt met trots dat hij bijna 23 jaar in de schoonmaak werkt. Als rayonmanager van CSU rijdt hij van Leeuwarden tot Enschede en Utrecht. “Ik bezoek de specialistische schoonmaakploegen, de zogenaamde Extra Werk-ploeg. Eigenlijk is dat al het schoonmaakwerk dat buiten het reguliere schoonmaakonderhoud valt.”

Vanwege het opleveren van het Prinses Maxima Centrum in Utrecht ontbrak het Rafael aan tijd voor een bezoek aan de recente Interclean Amsterdam. Account manager Willy Nieuwenhuis van Diversey houdt hem echter op de hoogte van nieuwe machines als Ergodisc en nieuwe producten, zoals het aangekondigde Carefree vloeronderhoudsproduct van Diversey. Daarmee kan worden bespaard op middelen, materialen én tijd, want dagelijks Carefree met een (microvezel)mop aanbrengen is afdoende om periodiek onderhoud niet langer uit te hoeven voeren, stelt Diversey.

Diversey als adviseur
Er is vaak iets mis met vloerenonderhoud. “Willy en ik zien geen problemen, enkel uitdagingen”, vertelt Rafael El Alam over de samenwerking tussen CSU en Diversey. “Willy heeft verstand van producten. Als er ergens een probleem wordt gemeld, gaan we erop af. Hij maakt rapport op en wij adviseren elkaar. Met mijn ervaring komen we er altijd uit. Vaak zit de oplossing in andere methoden, bijvoorbeeld licht schrobben en opblokken. Dan houd je de bovenste laag van een vloer goed.”

2 tips
“Wat ook belangrijk is, is dat de procedure voor het vloeronderhoud wordt aangehouden. Het vaak veranderen van schoonmaakbedrijf door contractwisselingen brengt het risico op andere procedures en methodes met zich mee.”

Rafael tot slot: “Werk je met verschillende producten, dan loop je op een gegeven moment tegen een probleem aan en kom je er niet uit. Eigenlijk kan ik het heel simpel uitleggen: het zijn niet de goedkoopste producten, want daarmee moet je tien keer poetsen om iets schoon te krijgen, die het effectiefst zijn. Maar met bijvoorbeeld de Diversey vloer- en keukenreinigers is het oppervlak in één keer schoon. Dat scheelt tijd en voorkomt echt problemen.”

Over Diversey
Diversey is pionier in zijn vakgebied en zal dat altijd blijven. We leveren continu revolutionaire reinigings- en hygiëneoplossingen die onze klanten vertrouwen geven in al onze wereldwijde sectoren. Met Dr. Ilham Kadri aan het roer als president en CEO, en met het hoofdkantoor in Charlotte, North Carolina, VS, heeft Diversey internationaal ongeveer 9000 mensen in dienst.

Over CSU
Schoonmaakbedrijf CSU viert dit jaar zijn 50e verjaardag. Ooit begonnen als een familiebedrijf, opgericht door de familie Van der Heijden, en inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste schoonmaakbedrijven van Nederland. CSU is vanuit diverse vestigingen landelijk actief in schoonmaak. CSU biedt werk aan 14.000 mensen.