Kärcher reinigt vakantiehuis Ronald McDonald Kinderfonds

De Kindervallei is een uniek vakantiehuis van het Ronald McDonald Kinderfonds waar families met zorgintensieve kinderen kunnen genieten van een onbezorgde vakantie. Uniek is zeer zeker het juiste woord; de opmerkelijke architectuur is immers van de hand van de wereldberoemde Oostenrijkse kunstenaar Friedensreich Hundertwasser. Helaas is in de elf jaren dat het gebouw staat, achterstallig onderhoud en schade ontstaan. Kärcher, maatschappelijk geëngageerd reinigingsspecialist en in die hoedanigheid al vele jaren trouwe partner van het Ronald McDonald Kinderfonds, ging een kijkje nemen en besloot het gebouw schoon te maken. 

In 2018 bestaat het gebouw 11 jaar. Helemaal in de geest van de filosofie die de kunstenaar bij al zijn werken hanteerde  – eens een gebouw werd gerealiseerd, moet het worden teruggegeven aan de natuur –  was het huis van de Kindervallei (Valkenburg) goed op weg om één te worden met de omgeving. Zo waren in de loop van het voorbije decennium de felle kleuren aanzienlijk verbleekt, maar  – en dat was minder goed nieuws –  kon op verschillende plekken ook mechanische schade worden geconstateerd.

Respectvol schoonmaken
Henk Zajkowski, Sales Development Kärcher, beheerde het project: “Het pleisterwerk van het gebouw was aangetast, hier en daar zaten scheuren als gevolg van erosie. In overleg met de Kindervallei werd besloten het gebouw schoon te maken, met respect voor de filosofie erachter én met als enige doel bloot te leggen waar precies de schade zich bevond. Op die manier zou in een volgende fase de noodzakelijke renovatie zo weinig invasief mogelijk kunnen worden uitgevoerd.”

En dus liet Kärcher de hogedruk deze keer aan de kant en koos voor een zachte, doeltreffende reiniging met stoom. Een team van vijf Kärcher-experts ging aan de slag. “Kärcher gebruikte geen reinigingsmiddelen, maar zette enkel de zachte kracht van stoom in,” aldus Paul Balmaekers, assistent-manager van de Kindervallei. “Het resultaat is verbluffend mooi. Iedere dag wanneer ik hier aan kom rijden, verbaast het me opnieuw hoe de warme kleuren weer helemaal tot hun recht komen.”

De reinigingswerken duurden één week. Naast steigers, schakelde Kärcher ook een hoogwerker in. Zajkowski: “Die hadden we nodig om moeilijk bereikbare plaatsen te kunnen aanpakken, zoals de overspanning over de vijver. Borstelend en met gebruik van een industriële stofzuiger werden daar de gigantische stofwebben verwijderd.”

Kleur bekennen
De door Kärcher gesponsorde reiniging bracht de schade duidelijk naar boven, zodat deze hersteld kan worden. Maar bovenal bracht de reiniging de regenboogkleuren weer in volle glorie terug, waardoor de gezinnen die gebruik maken van de Kindervallei weer volop kunnen genieten. Balmaekers: “We zijn enorm blij met dit cadeau van Kärcher. Voor een goededoelenorganisatie als de onze is zo’n project immers onbetaalbaar.”