Diversey en ISS ontwikkelden SURE AceCare: “We hebben 70 chemieproducten kunnen laten vallen”

“SURE AceCare combineert het beste van twee werelden: kwaliteit en milieu”, concludeert Ton Nijgh, procurement manager category cleaning bij ISS Nederland. Bijna 2 jaar werkten ISS en Diversey samen aan SURE AceCare en dat leidde tot een opzienbarend resultaat: schoon, veilig, duurzaam en kostenbesparend door de imposante sanering van 70 andere chemieproducten. In gesprek met Erik Pos, nationaal accountmanager schoonmaakbedrijven bij Diversey, en Ton Nijgh over een nieuwe lijn reinigingsmiddelen met een bijzonder doseersysteem voor kleine en middelgrote sites, die nu al geschiedenis schrijft.

We blikken terug op 2016. “De SURE-productenlijn zit sinds 2016 in ons assortiment. Omdat ISS een doseerplatform voor SURE wilde, zijn we gaan testen”, begint Erik Pos van Diversey. Die test werd ruim uitgezet op de werkvloeren van onder meer ziekenhuizen, kantoren en industrieën. “We hebben heel veel tijd gestopt in de menselijke begeleiding, want we willen er zeker van zijn dat de producten juist en goed worden gebruikt zonder kwalitatief concessies te doen aan het schoonmaakresultaat. De testresultaten waren boven verwachting”, vertelt Ton Nijgh.

Belevingsscore
Toch bleek het geen gelopen race, want halverwege 2017 volgde een evaluatie en in eind 2017 werd het doseerplatform AceCare ‘geboren’: “een mooi handzaam doseerflesje met een 5 ml doseerdop erop”, vat Pos samen. Maar voor de daadwerkelijke lancering werden de reacties uit het werkveld geëvalueerd. Zo misten schoonmakers geur en kleur, maar was het reinigend vermogen wel beter. Derhalve ontving Diversey daarover geen enkele klacht van eindgebruikerskant en bleef de belevingsscore op goed niveau. “Geur is geen issue, de afwezigheid van kleur is moeilijker te overbruggen”, stelt Pos.

Footprint
Als inkoopspecialist voor de categorie Cleaning was Ton Nijgh nauw betrokken bij het hele traject. “Ik herinner me nog de SURE-productpresentatie in Utrecht met ISS-collega’s vanuit de hele wereld. ISS en Diversey hebben immers een ‘global partnership’. We stelden onze vraagtekens bij aspecten als plantaardig en footrint, maar SURE is een lijn reinigingsmiddelen die echt minder belastend is voor het milieu. We maakten stappen met onze footprint en ISS Nederland was het eerste land binnenISS die het doseerplatform AceCare implementeerde. We hebben immers als doelstelling om een schonere wereld te creëren.”

Omarming
Begin september kan Nijgh ons melden dat de implementatie en acceptatie van SURE feiten zijn: “Het doet wat het moet doen en onze medewerkers zijn inmiddels gewend aan SURE. Het product geurt en schuimt niet, dat was even wennen. De gele doseerdop van AceCare vond men ook even wennen. Het ontbreken van de kleuronderscheiding heeft Diversey in het etiket opgelost, waardoor men het product goed herkent.”

Op de werkvloer van de schoonmakers heeft ISS dus een slag geslagen, zo ook op de inkoopwerkvloer. “We hebben een optimalisatie gedaan naar het aantal producten en hebben 70 producten kunnen laten vallen. Want met de komst van het doseerplatform AceCare binnen de SURE-productlijn hebben we alle varianten van Diversey naar één lijn kunnen brengen. En dat scheelt heel veel in onze voorraadpositie, handling en logistiek, maar ook bijvoorbeeld in het instrueren van de gebruikers, onze schoonmakers.”

Pos tot slot: “SURE is een duurzaam, kwalitatief en veilig product. Zo bevat het bijvoorbeeld geen gevarenlabels voor medewerkers en kunnen we nu al concluderen dat het aantal incidenten met schoonmaakmiddelen dit jaar is afgenomen. En met AceCare hebben we een uitstekend product voor de kleine en middelgrote sites. Hoe fantastisch is dat!”

Diversey is pionier in zijn vakgebied en zal dat altijd blijven. We leveren continu revolutionaire reinigings- en hygiëneoplossingen die onze klanten vertrouwen geven in al onze wereldwijde sectoren. Met Dr. Ilham Kadri aan het roer als president en CEO, en met het hoofdkantoor in Charlotte, North Carolina, VS, heeft Diversey internationaal ongeveer 9000 mensen in dienst.

ISS Facility Services werd in 1901 in Kopenhagen (Denemarken) opgericht. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste facilitaire dienstverleners ter wereld. ISS levert een breed scala aan diensten, zoals facility management, cleaning services, catering services, security services, support services en property services. ISS behaalde in 2017 wereldwijd een omzet van € 10,7 miljard. ISS heeft meer dan 500.000 medewerkers, is in meer dan 50 landen actief in Europa, Azië-Pacific, Noord-Amerika en Latijns-Amerika, en werkt voor duizenden klanten in zowel de publieke als de private sector.