Congres FMG 21 april: Roy Martini (Intrakoop) over inkoopoplossingen

Roy Martini - IntrakoopEten en drinken in kleinschalige woonvormen: inkoopoplossing uit de foodservice of retail? De centrale vraag waarop gastspreker Roy Martini, segmentmanager Eten & Drinken van Intrakoop antwoord gaat geven tijdens het congres van FMGezondheidszorg op donderdag 21 april. De uitdaging voor zorgorganisaties om de complete maaltijdvoorziening te realiseren met steeds kleinere budgetten, wordt steeds groter. Hoe pak je dat aan? Biedt het zelf inkopen van eten en drinken bij Jumbo of Lidl perspectief?

Intrakoop is de inkoopcoöperatie van de gezondheidszorg. Circa 600 zorginstellingen met ruim 7000 locaties zijn lid van de coöperatie, waaronder ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, GHZ- en GGZ-instellingen. “We zijn een organisatie zonder winstoogmerk, dat is opgedeeld in de segmenten Energie, Facilitair, Medisch, en Eten en drinken. We maken de match tussen zorgorganisatie en leverancier. De samenwerking met onze relaties begint dan ook met vertrouwen”, aldus Roy Martini.

Marktontwikkelingen
Als segmentmanager Eten & Drinken geeft hij tijdens het FMGezondheidszorg-congres Van zorgen dat, naar zorgen voor zijn visie op de markt van eten en drinken anno 2016 en deelt hij de belangrijkste ontwikkelingen in de sector. Martini: “Na afloop heeft de congresdeelnemer inzicht in de grootste verschillen tussen de foodservice en de retailmarkt, de do’s en don’ts, valkuilen en kansen bij het selecteren van nieuwe innovatieve voedingsconcepten.”

Gebaat bij oplossing
Er gebeurt veel in de zorg, maken we uit de woorden van Martini op: “In de zorg heeft iedereen met ongeveer dezelfde uitdagingen te maken: de sterke opkomst van kleinschalige woonvormen, het decentraliseren van budgetten en verantwoordelijkheden en de extramuralisering. Ook medewerkers zijn gebaat bij een oplossing die hen helpt bij de dagelijkse organisatie van verantwoorde en gezonde voeding voor cliënten. Daardoor zie je de rol van de facilitaire dienst en inkoop verschuiven: van uitvoerder naar adviseur/regisseur.”

Retail of foodservice?
“Omdat de verantwoordelijkheid voor de budgetten voor eten en drinken steeds lager in de organisatie komen te liggen, kunnen en gaan anderen beslissen. Daarbij hebben ze hun thuissituatie als voorbeeld, dus het inkopen bij de supermarkt. Maar is dat slim? Veel zorgorganisaties worstelen met het vertalen van hun visie op wonen en zorg naar slimme concepten voor de maaltijdvoorziening. Intrakoop begeleidt zorgorganisaties naar de beste inkoopoplossing”, aldus Martini.

Samenwerking
Voor het congres Van zorgen voor, naar zorgen dat werken FMGezondheidszorg en Intrakoop samen. Over de link met het thema zegt Martini: “Vroeger was de rol van de facility manager of inkoper van een zorgorganisatie veel bepalender. Nu moeten zij veel meer naar oplossingen kijken en deze bieden. Met mijn bijdrage aan het congres zijn de deelnemers en FMG-leden bijgepraat over trends, ontwikkelingen en oplossingen. Ze worden geprikkeld om voor hun eigen organisatie met een oplossing naar huis te gaan.”

Aanmelden voor het congres kan reeds via: info@fmgezondheidszorg.nl.