Cleanfix schrobzuigrobot: Flow Cleaning maakt slim schoonmaken mogelijk
Cleanfix ontwikkelde de door haar ontworpen schrobzuigrobot de afgelopen jaren steeds verder door. De nieuwste en slimste versie – de RA 660 Navi – gooide tijdens de ISSA/INTERCLEAN afgelopen mei dan ook hoge ogen: het bedrijf won de Amsterdam Innovation Award 2016, in de categorie Machines, accessoires en componenten. In gesprek met Roland de Korte, directeur van Cleanfix Benelux over Smart Cleaning, de trend in de schoonmaak. De RA 660 NAVI blijkt een ‘slimme schoonmaker’.
3D-laser
Als een van de eerste fabrikanten introduceerde Cleanfix jaren geleden een schoonmaakrobot voor het onderhoud van gladde vloeren. De Robo 40. Roland de Korte, directeur van Cleanfix in de Benelux: ”De ontwikkeling van sensortechniek voor indoor gaat razendsnel. De nieuwste versie van de robot, RA 660 Navi, rijdt al zelfstandig met een actieradius van 4 uur. De robot bouwt met een 3D-laser een dynamische kaart van de ruimte.”
Mapping
Deze vorm van mapping is een belangrijke toevoeging aan de machine. De Korte: “Eerst voert een van onze robot-engineers eenmalig de statische kaart in van een ruimte. Bijvoorbeeld een entreehal, de ring om een voetbalstadion, een shopping center of een logistiek centrum. Behalve de wanden, brengen we ook vaste objecten als stellingen en kasten in kaart. De robot kleurt de plattegrond zelf in en bepaalt zijn eigen route.”
De machine maakt ondertussen zelf een dynamische map. Staat er tijdelijk een pallet in de weg, dan creëert hij een route om die pallet heen. De Korte: “Daarna checkt de robot nog twee keer of de pallet er nog staat. Zo niet, dan pakt hij dat stuk alsnog mee.”
Productie
In het meest gunstige geval haalt de robot een productie van zo’n 1100 vierkante meter per uur. Dat geldt voor een open ruimte waar hij banen kan maken van 75 tot 100 meter. In een vollere ruimte met veel obstakels, kan de productie terug zakken tot 150 of 250 vierkante meter per uur.
Flow Cleaning: schoonmaker en operatorDe schoonmaker krijgt door de robot een andere rol. Tijdens zijn dienst stelt hij de machine steeds in en heeft hij een taak als operator. Hij zorgt ervoor dat de robot zo efficiënt en effectief mogelijk functioneert. Hij controleert het reinigingsmiddel- en waterniveau en de gebruiksduur van de batterij. Terwijl de machine bezig is, kan hij andere taken uitvoeren.
De Korte: “Zo ontstond bij ons het idee van Flow Cleaning. Zodra de machine is ingesteld, maakt deze zelfstandig de ingegeven opdracht af. Een schoonmaakmedewerker kan dan bijvoorbeeld met een toiletunit aan de slag. Een dienst wordt dan heel anders ingedeeld, met als resultaat kwaliteitsverbetering.”
Managementinformatie
De software in de robot registreert alles: starttijd, stoptijd, gereinigd oppervlak, interventies, delen die overgeslagen zijn. Door een laptop op de robot aan te sluiten, kun je deze informatie ophalen. Er komt een moment dat de robot deze informatie zelf doorgeeft. De Korte: “In de toekomst willen we meer data genereren en via software inzichtelijk maken. Maar onze prioriteit was de afgelopen jaren een machine te ontwikkelen die totaal onafhankelijk 1000 vierkante meter of meer kan reinigen, én die de reinigingskwaliteit kan verbeteren.”
Smart Cleaning
De Korte besluit: “We voegen veel toe aan Smart Cleaning, maar je moet het ook niet meer maken dan het is. Het is een machine die vloeroppervlak automatisch reinigt in ruimtes waar frequentie zit. En terugkoppeling geeft in de vorm van data-informatie.”