22 juni 2016

Berendsen LightGuide: betere handhygiëne en smart cleaning gaan hand in hand

Berendsen bedacht samen met een ziekenhuis in Denemarken een manier om de handhygiëne te verhogen. Een geavanceerd dispensersysteem verleidt toiletbezoekers met lampjes hun handen te wassen, drogen en desinfecteren. Het aantal mensen dat na toiletbezoek de handen wast, stijgt van 4 op de 10 naar 7,5 op de 10. In de nabije toekomst communiceert het systeem ook met FMIS en andere managementinformatiesystemen: “Als sanitair dienstverlener kun je daarmee echt bijdragen aan de bedrijfsvoering van je klant.”

“Het idee is ruim vijf jaar geleden ontstaan”, vertelt Jaap Jansen, country manager bij Berendsen. “Patiënten komen in een ziekenhuis en geven zich over. Ze realiseren zich soms onvoldoende wat ze zelf kunnen doen voor hun gezondheid, bijvoorbeeld hun handen wassen. Zo ontstond het idee voor LightGuide, waarbij lampjes op de zeep-, papierrol- en desinfectiedispenser knipperen om het gebruik ervan te stimuleren. Sinds begin dit jaar is het ook in Nederland beschikbaar. “Deze methode is gebaseerd op nudging”, licht Jansen toe. Nudging houdt in een duwtje in de goede richting geven door het gewenste gedrag aantrekkelijk te maken.

Testperiode
Jansen: “De eerste tests pakten ontzettend goed uit. We begonnen de testperiode met een ‘gewone’ situatie: witte dispensers en handmatig tellen hoeveel mensen van het toilet gebruikmaken en hoeveel daarvan hun handen wassen. Fase 2 waren dispensers in een opvallende kleur. Hier zagen we al toename in handen wassen. Fase 3 was het gebruik van de LightGuide: het aantal mensen dat zijn handen waste steeg enorm.”

Sensoren
LightGuide is gelinkt aan internet. Jansen: “We gebruiken sensoren in de toiletruimte die registreren als er een bezoeker binnenkomt. De sensor geeft een signaal aan de zeepdispenser waarop de lampjes beginnen te knipperen. Zodra deze is gebruikt, gaat er een seintje naar de papierroldispenser, en vervolgens naar de hand sanitizer. Worden de dispensers niet gebruikt, dan blijven de lichtjes nog even knipperen en gaan vervolgens uit. Iedere sensor is draadloos. De gesignaleerde gegevens worden opgeslagen en gaan naar een server. Ook boven iedere toiletpot en urinoir hangt een bewegingsdetector. We kunnen dus meten hoeveel bezoekers van het toilet gebruikmaken en hoeveel daarvan hun handen wassen.”

Klanten
De LightGuide hangt bij zo’n tien klanten in Nederland. “Vooral in kantooromgevingen waar innovatie een groot goed is – op de Amsterdamse Zuidas hangen ze op meerdere plekken. Of waar hygiëne belangrijk is zoals in de voedingsindustrie. En sommige klanten nemen wel de sensoren maar niet de lichtjes. Er is ook veel interesse vanuit ziekenhuizen, hier zijn we ook bezig met testen. Toch willen we ook graag bijdragen aan het verbeteren van handhygiëne. Het is geen abstract concept, het heeft effect.”

Managementinformatie
Dankzij de mogelijkheid om LightGuide te koppelen aan internet kan het in de toekomst ‘communiceren’, bijvoorbeeld over dat de zeep bijna op is of de papierrol moeten worden vervangen. “Elke 20 seconden gaan er dan data naar een server. Die techniek zit er al in, maar passen we nog niet toe”, vertelt Jansen.

Ook kan het straks integreren in een FMIS en managementinformatie genereren. Bijvoorbeeld op welke dag en hoe laat het toilet veel wordt gebruikt. Dit zegt iets over bezoekers- en gebruikersstromen in een gebouw. Jansen: “Als sanitair dienstverlener kun je daarmee echt iets gaan bijdragen aan de bedrijfsvoering van je klant.”

Wilt u een toilet met LightGuide bezoeken? Bekijk via deze link de uitzending van Ondernemend Nederland.

Deel dit artikel

Ook interessant: