Amsterdam Innovation Award-winnaar Cleanfix robot wint terrein

Cleanfix wint Innovation Award 2016“And the winner in the category Machines, Accessoires and Components is… Cleanfix RA NAVi 660.” Zo klonk het op 10 mei aan het begin van de middag en aan het begin van ’s werelds grootste schoonmaakvakbeurs, de ISSA/INTERCLEAN in de RAI Amsterdam. De Cleanfix reinigingsrobot waar de markt sceptisch naar keek, kreeg alle credits van de internationale vakjury. Nu, een half jaar na dato, kijken we terug en vooruit met Mr. Robot – Roland de Korte van Cleanfix.

Ik was oprecht verbaasd toen ik onze naam hoorde noemen. Ik dacht dat het winnen van een award enkel voor de grote spelers was weggelegd”, reageert Roland de Korte, algemeen directeur van Cleanfix Benelux. “En ik dacht ook direct terug aan het begin; jaren geleden toen ik in 2008 of 2009 samen met een collega in Zwitserland was en we de eerste ‘milestones’ sloegen”, vervolgt De Korte. “Uiteindelijk krijg je met de Amsterdam Innovation Award de bevestiging van jaren van vooruitdenken en werken. Dat je dan ook nog wordt gefeliciteerd door je collegabedrijven; dat is toch mooi.”

Juryrapport
De jury heeft de Cleanfix reinigingsrobot uitgeroepen als winnaar in de categorie Machines, Accessoires en Componenten, omdat het bedrijf vele jaren nauw met gebruikers heeft samengewerkt om een machine te ontwikkelen die nu in heel Europa wordt gebruikt − er zijn al grote aantallen van verkocht. De jury was met name onder de indruk van het navigatiesysteem, dat gebruikmaakt van laser, de efficiëntie bij het in kaart brengen van ruimtes, waarbij virtuele wanden worden aangebracht, evenals het gebruiksgemak voor de operator. Zelfs het smalste hoekje kan worden schoongemaakt. Kortom, een schoonmaakrobot die klaar is voor de echte wereld.

Echte machine
“De RA NAVi 660 was en is geen conceptidee, maar een echte machine die vanaf morgen al in de praktijk kan worden gebracht. Dus vandaag winnen, morgen een klant en overmorgen beginnen”, vat De Korte de jurering samen. Over de grote aantallen, waaraan de jury refereert, zegt De Korte: “In China zijn er 50 verkocht. In Nederland enkele maar lopen er diverse pilots, en in België hebben we zelfs al ingeschreven op aanbestedingen op basis van robotisering. Met name de gezondheidszorg in België loopt daarin voorop.

Game changer
Dat we het met de robotisering van het vloeronderhoud over ‘een dingetje’ hebben, weet De Korte ook: “Voor beiden, dus voor schoonmaakbedrijf en ons, is het echt anders, want het betreft een concept voor geautomatiseerd reinigen. Partijen met wie we spreken, moeten een andere gedachte over vloerreiniging hebben. Over robotisering moeten schoonmaakbedrijven en eindgebruikers zich afvragen: stap ik in of niet? Als je niet in stapt, dan ga je de boot missen”, is zijn overtuiging. De andere kant van het verhaal is dat de mensen op de werkvloer, zoals objectleiding, voormannen en ‑vrouwen, in robotisering moeten geloven. Zien ze het als werk afpakken? Of hebben ze geen tijd om achter machine te lopen en ervaren ze de komst van het gerobotiseerde schoonmaakmaatje als een optie om wél aan bepaalde klussen toe te komen, omdat ze hun handen vrij hebben. Onze reinigingsrobot  is dus een echte game changer.”

Prijsfactor
De Korte geeft ook toe dat aan de schoonmaakrobot een prijskaartje hangt. “Op onze demo-ochtenden krijgen we tal van enthousiaste reacties, maar het hangt bij bedrijven en instellingen vaak op het budget; de budgetdruk is hoog. We adviseren en offreren dan ook alleen als we er zelf in geloven dat de locatie en de overtuiging kloppen.”

En nu verder
De Cleanfix reinigingsrobot is de eerste die volledig zelfstandig werkt, uitgezonderd het vullen/legen van de tanks en het laden van de accu’s. “We werken eraan om ook dat te automatiseren. De robot vindt automatisch zijn weg op de vloer en laat deze superschoon achter. Hij is door onze uitgekiende mapping- en sensortechniek ook volkomen veilig, dus botsingen met mensen of objecten zijn uitgesloten.”

Kijkend naar de toekomst zegt De Korte tot slot: “De ontwikkelingen gaan razendsnel. We ontwikkelen nu versie 7 in de software. En wat ik tot nu toe gezien heb aan reinigingsrobots van anderen? We kunnen dik tevreden zijn. In objecten met gangen of grote oppervlakten werkt de machine fenomenaal. De RA NAVi 660 is consequent en consistent. Dat geeft schoonmaakbedrijven en ‑medewerkers de ruimte om zich (nog) meer te focussen op kwaliteitsverbetering.”

×