Albert Mey (WEPA Nederland): “Nieuwe economie vraagt om nieuwe business modellen”

“In de nieuwe economie draait het om nieuwe business modellen”, stelt Albert Mey, Business Intelligence & Innovations manager van WEPA Nederland. Als koploper in maatschappelijk verantwoord ondernemen is het de ambitie van de producent van circulaire toilethygiëneconcepten om te transformeren naar een bedrijf, dat steeds meer opereert en participeert in de kringloopeconomie. “Daarom hebben we Future Lab by Satino opgericht. Een platform dat dient om innovaties te visualiseren en te communiceren, én om markt- en concepttesten uit te voeren.”

Albert Mey ziet kringloopsluiting als een voorbeeld van een nieuw businessmodel: “We nodigen bedrijven uit om binnen ons Future Lab-platform met ons mee te denken in het kringloopconcept. We merken dat veel bedrijven enthousiast zijn over de kringloopeconomie en op zoek zijn naar wat zij zelf zouden kunnen betekenen. In Future Lab gaan we samen aan de slag om uiteindelijk nieuwe technische concepten en bepaalde proposities aan de markt voor te stellen.”

Technologische rollercoaster
Mey vervolgt: “Het is een technologische rollercoaster die vele uitdagingen kent, waardoor we dagelijks doorleren. Naast oud papier zetten we inmiddels ook  gebruikte koffiebekers, drankenkartons, flessenlabels en zelfs olifantsgras in als grondstof voor de productie van nieuw hygiënepapier.”

Anticiperend op de groeiende grondstofschaarste van oud papier nam WEPA Nederland twee jaar geleden een nieuwe productielijn in gebruik, die behalve uit oud papier, ook uit alternatieve grondstoffen papiervezel kan onttrekken. “Het is de bedoeling om in de toekomst steeds meer van deze alternatieve grondstofstromen in te gaan zetten bij de productie van toiletpapier en handdoekjes. Dat lukt momenteel al uitstekend met drankenkartons, die worden ingezameld via de gemeentes in Nederland, en papieren koffiebekers die verbruikt worden bij onze klanten. Maar we streven natuurlijk naar de verwerking van meer mogelijke alternatieve grondstoffen, zoals het recyclen van gebruikt handdoekpapier. Daarmee zijn we al pilots aan het doen…”

Circulair hygiënepapier
“Het mooie van het innovatieplatform is dat we samen optrekken met onze klanten en daar van leren. De eerste productie van Future Lab toiletpapier hebben we groen gekleurd met een Cradle to Cradle-pigment, om visueel onderscheid te maken tussen regulier toiletpapier en papier dat gemaakt is van afvalstromen. We hebben van onze klanten echter geleerd dat die groene kleur niet als duurzaam wordt ervaren en ze het papier juist liever naturel willen. Dat de tint kan variëren door een veranderende samenstelling van de grondstoffen, vinden ze juist een visuele indicatie dat er alternatieve grondstoffen, hun grondstoffen, in zitten en daarom juist heel acceptabel. Hygiënepapier terug leveren aan de klanten die de grondstoffen aanleveren, is eerlijk gezegd wel ons vertrekpunt, want dan is de kringloop pas écht rond en zijn we met zijn allen circulair bezig.”

Circulaire ambities
WEPA Nederland helpt organisaties bij het realiseren van hun circulaire ambities.  Future Lab by Satino daagt uw organisatie uit om mee te denken en onderdeel te zijn van de ontwikkeling van nieuwe kringloopsamenwerkingen. Albert Mey nodigt uit: “Uiteraard kunnen geïnteresseerde organisaties zich bij ons melden. We zien een  groeiend interesse, omdat de lineaire economie stapje voor stapje transformeert naar een kringloopeconomie.”

Over WEPA
Met 3500 medewerkers en een omzet van circa € 1 miljard behoort de WEPA Gruppe tot de drie grootste aanbieders op de Europese tissuemarkt. Door de overname behoudt WEPA met een omzet van € 190 miljoen ook een belangrijke positie in het Away from Home-segment in Europa.