21 maart 2017

8e ADG congres: “Niet ik maar wij zijn de vierde macht. Van Wallstreet naar allstreet”

Voor het derde jaar op rij was #watkomteroponsaf weer trending topic op social media. Dat zegt al heel veel over de boeiende en inspirerende sprekers, maar nog meer over de organisatie. Want het is ADG dienstengroep opnieuw gelukt om ook voor deze achtste editie op onovertroffen wijze een geweldig congres te organiseren: Van ik naar het nieuwe wij. Opnieuw was het Spant in Bussum ‘the place to be’. Opnieuw was het met 600 deelnemers volle bak. En opnieuw werkte een keur een ongekend goede sprekers aan het overkoepelende thema: Wat komt erop ons af was.

 

“We leven steeds meer in los-vastverbanden op die momenten dat het ons en de ander uitkomt. Vaste stabiele structuren zijn niet meer van deze tijd. Zowel in werk als privé. We leven dan ook in een periode, waarin de belangstelling sterk individueel en op het eigen belang gericht is. De ik heeft een duidelijke stem in sociale media en ik gaat in steeds sterkere mate voor wij. In een hoog tempo eroderen de oude structuren van vaste omlijnde organisatiediagrammen met functiebeschrijvingen, het lid zijn van een vereniging waar je elke week naar toe gaat of het lid zijn van een politieke partij, de vakbond of een beroepsorganisatie. We lijken daarmee losser van elkaar te staan dan ooit tevoren. Het ‘oude’ wij werkt niet meer. Tegelijkertijd dienen we vooral samen in allerlei los vast verbanden met elkaar prestaties neer te zetten om succesvol te zijn en het hoofd te bieden aan de grote uitdagingen van deze tijd. Hoe doen we dat nu en in de toekomst?

Op zoek naar het nieuwe wij
Het 8e ADG dienstengroep congres ging samen met gastsprekers Frits Wester, Danielle Braun, Annemarie van Gaal, Ruud Veltenaar en Erik Scherder, onder leiding van dagvoorzitter Rens de Jong op zoek naar de ik in het nieuwe wij. “Zonder ik geen wij en zonder wij een minder sterke ik. Hoe ga je dat doen? Dat was de grote vraag na de muzikale en bewegelijke aftrap door de streetdancers van urban E-Motion. Dagvoorzitter en radiomaker Rens de Jong maakte daarbij direct zijn imago van humorvol, scherp én energiek waar: gewoon aanhaken en meedoen.

Opnieuw uniek initiatief
Gastheer Ron Steenkuijl, directielid van ADG dienstengroep, beet opnieuw het spits af. “De samenleving is mondiger, individualistischer geworden. Met scherpere randjes. Hoe maak je d’r wij van?”, vroeg Steenkuijl. “De essentie van democratie is meepraten, meedoen, meedenken. Dat geldt niet alleen voor meerderheid”, aldus de gastheer. Opnieuw verraste en lanceerde Steenkuijl een uniek maatschappelijk initiatief van ADG: de introductie van Fikks. Kort gezegd: geldzaken aanpakken voordat het geldzorgen zijn. Steenkuijl riep tot slot het bedrijfsleven op: “Niet lullen, maar poetsen. En in poetsen zijn wij goed!”

Nestgeur
Daags na de verkiezingen was er meer dan voldoende stof voor politiek verslaggever van RTL Nieuws, Frits Wester. “Verkiezingen gingen over ik, een beetje wij en vooral over ’niet zij’,” stelde hij. Maar ook: “Vroeger had je een nestgeur, je hoorde ergens bij. Dat is weg. Vanuit welke basis stem je dan?” Daarnaast verbaasde Wester zich over het feit, dat onderzoek aangeeft dat we het 6e gelukkigste volk ter wereld zijn. “Waarom dan zo boos en ontevreden?”

I dare you
Minder bekend, maar door de zaal zeker niet minder bemind was Danielle Braun. De corporate antropoloog en expert in organisatiecultuur en leiderschap nam de zaal mee op een boeiende reis naar het wezen van de organisatiecultuur. ”Hoe maak je van je organisatie een woest aantrekkelijke tribe? Voor je mensen, klanten, samenleving? Vertrouwen verdiepen, verbinden en bruidsschatten delen. Daar staat liefde voor”, stelde Braun. Met ‘I dare you’, sloot ze haar verhaal bij #watkomteroponsaf af.

Persoonlijke touch
Er was nooit vraag geweest naar een verhaal over schulden, dus ik doe dat voor het eerst“, startte Annemarie van Gaal haar bijdrage. De ondernemer viel in voor de afwezige reisprogrammamaker Floortje Dessing en nam de congresdeelnemers mee in een mooi persoonlijk verhaal. “Ik wilde perse niet de bijstand in.” Maar ze zette de zaal ook aan het denken met haar ervaringen in Rusland: “Wat er gebeurt als geld z’n waarde verliest?”

Wie over deze vraag mijmerde, werd direct weer op scherp gezet door Erik Scherder. De wellicht meest bekende hoogleraar Klinische Neuropsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam beantwoordde de vraag: hoe blijft het brein blijft als je kiest voor de ik in het nieuwe wij? Net als zijn colleges op tv, was ook deze bijdrage net als het brein machtig interessant. “Hoe flexibel ben ik? Blijf ik? Flexibiliteit is wel nodig om van ‘ik naar wij’ te gaan”, aldus Scherder. Zijn advies: “Zorg voor een actief leven, luister naar muziek en kijk regelmatig uit het raam!”

(W)allstreet
“Niet ik maar wij zijn de vierde macht. Van Wallstreet naar allstreet”, stelde Ruud Veltenaar. De filosoof, trendwatcher, hoogleraar bood duidelijkheid over de toekomst en daagde uit: “Ga naar bed met een droom en sta op met een doel.” En dat kunnen we – of u wel of niet hebt deelgenomen aan het ADG congres – morgen allemaal doen. We dagen u uit!

Deel dit artikel

Ook interessant: