7 maart 2017

Onderzoek CNV: 70% werknemers voor deeltijdpensioen

Deeltijdpensioen kan voor veel werknemers een interessante route zijn, als ze die tenminste weten te vinden. Daar valt nog veel te winnen, stelt Frans van de Veen, pensioenspecialist van CNV Vakmensen, op basis van een eigen onderzoek onder ruim 700 CNV-leden in de leeftijd van 60 tot 65 jaar.

Uit het onderzoek blijkt dat 70% van de werknemers – in de jaren voorafgaand aan het pensioen – best graag een tandje lager zou willen. “Ze ervaren dat het werk zwaarder wordt, krijgen problemen met hun gezondheid of willen gewoon meer vrije tijd om leuke dingen te doen.”

Geld
Toch maakt op dit moment nog geen 5% van de pensioengerechtigden gebruik van deeltijdpensioen. “Een logische verklaring lijkt dat deeltijdpensioen geld kost. Je gaat minder werken en doet alvast een greep uit je eigen pensioenpot. Dat vindt niet iedereen een prettig idee.”

Belemmeringen
Dat is volgens Van de Veen niet de enige reden waarom er weinig animo is voor deeltijdpensioen. “Er is iets heel anders aan de hand. Zeven op de tien ondervraagde leden hebben geen flauw idee wat deeltijdpensioen inhoudt. Ze krijgen er van hun pensioenfonds ook veel te weinig informatie over. En wat je niet weet, kun je ook niet overwegen. Daarnaast zijn er nog andere belemmeringen: niet alle pensioenfondsen bieden deeltijdpensioen aan en de pensioenfondsen, die dat wel doen, hanteren soms ingewikkelde regels.”

Advies
CNV Vakmensen doet daarom een beroep op alle partijen (pensioenfondsen, pensioenverzekeraars, werkgevers en vakbonden) om deeltijdpensioen als reële optie te zien. “In alle pensioenreglementen moet deeltijdpensioen mogelijk worden. We moeten belemmeringen weghalen, de voorlichting verbeteren en zorgen voor persoonlijk financieel advies. Dan zullen meer werknemers enthousiast worden over deeltijdpensioen. Dat is allereerst in het belang van de oudere werknemers, die zo op een gezonde manier kunnen afbouwen richting pensioen. Maar ook voor de samenleving is het winst. Niemand is erbij gebaat dat oudere werknemers hinkend naar de eindstreep gaan, met alle frustraties en risico’s op uitval van dien.”

Deel dit artikel

Ook interessant: