Door data-inzicht toiletruimtes 77% minder dispensercontroles
De thermostaat, sieraden, auto’s en de koelkast; tegenwoordig staan niet alleen mensen, maar ook alledaagse voorwerpen in verbinding met het netwerk. Ze zijn hierdoor in staat om ons van allerlei data te voorzien. Zo ook toiletfaciliteiten. Een nieuwe studie van Tork, het hygiënemerk van SCA, laat zien hoe het Internet of Things het werkveld van schoonmakers en facility managers kan verlichten. Resultaten zijn onder meer 77% minder controles van dispensers of andere toiletfaciliteiten en ‘cleaning on demand’.
Nieuwe way of working
Hoewel het Internet of Things vaak nog als een toekomstfenomeen wordt beschouwd, spelen ‘slimme’ objecten een groeiende sleutelrol in ons (werkende) leven. Om de veranderingen op het facilitaire werkveld te onderzoeken, voerde Tork een nul- en een éénmeting uit, door Tork EasyCubeTM, een digitale service die real-time inzicht geeft in de onderhouds-of navulbehoefte van toiletfaciliteiten, te installeren bij IKSU Sport in Umeå in Zweden. Als onderdeel van Europa’s grootste sportschoolketen beschikt deze sportschool over een ruimte van 22.000 m², trekt jaarlijks 1,5 miljoen bezoekers en heeft een schoonmaakteam van 30 personen in dienst. Er werden 300 connected dispensers geplaatst in toiletten, kleedkamers, sportzalen en andere ruimten.
‘Cleaning on demand’
De casestudie bracht wezenlijke vernieuwingen voor de werkprocessen van schoonmakers aan het licht. In plaats van de standaard schoonmaakrondes kon er gereinigd worden op basis van behoefte. Omdat de schoonmakers real-time inzichtelijk hadden welke producten, waar en wanneer nodig waren resulteerde de aanpak in een verhoogd efficiencyniveau. Teams hoefden bijvoorbeeld 77% minder vaak de dispensers op voorraad te controleren. Daarnaast zorgde het systeem voor een significante kwaliteitsstijging, doordat reinigingswerkzaamheden daar konden worden verricht waar zij het meest nodig waren. Ook zette het systeem aan tot een motivatie boost, doordat het meer controle en minder stress opleverde voor het personeel.
De belangrijkste resultaten
1. Verschuiving van standaard schoonmaakrondes naar schoonmaak op basis van behoefte; 2. 77% vermindering van controles en onnodige werkzaamheden (tijdsbesparing); 3. toename daadwerkelijke schoonmaaktaken van 62% (in plaats van controlewerk); 4. vermindering tijdspanne lege dispensers van 76%; 5. 100% klachtenvermindering; 6. vlottere overdracht tussen personeelshifts; 7. mogelijkheid tot opstellen van een nauwkeurigere schoonmaakplanning en inzet van personeel; 8. verhoogd gevoel van zingeving in het werk en positief effect op aantal ziekmeldingen; 9. vereenvoudiging van training voor nieuwe medewerkers.
“Deze smart innovaties geven ons de mogelijkheid, en misschien ook wel de verantwoordelijkheid, om de impact van het Internet of Things op het facilitaire werkveld te onderzoeken”, aldus Renee Remijnse, marketingmanager bij Tork Benelux. Tork EasyCubeTM is dit jaar genomineerd voor de ISSA Innovation Award. Op de vakbeurs zal Tork een upgrade van de grootste toiletruimten laten zien, met de nieuwste generatie van het systeem. Daarnaast krijgen bezoekers de kans om met een virtual reality-bril een kijkje te nemen in de toekomst van de smart washroom.
Over het onderzoek
De nul- en éénmeting bij IKSU Sport werd uitgevoerd door ScandInfo in opdracht van SCA. Het onderzoek bestond uit een observatiestudie en interviews voorafgaand en na afloop van de implementatie van Tork EasyCubeTM bij een IKSU filiaal met gemiddeld 20.000 bezoekers per week. Na implementatie werd 24 uur lang geobserveerd in vier shifts verdeeld over drie dagen. Daarnaast werden negen interviews met schoonmaakpersoneel en facility managers afgenomen. De resultaten van de twee periodes werden vervolgens met elkaar vergeleken. Verder werd ook de tijden waarop dispensers leeg raakten geanalyseerd en met elkaar vergeleken. Voor het onderzoek werd data van maart 2015 (voorafgaand aan implementatie) vergeleken met de gegevens van dezelfde maand in 2016 (na implementatie).