PWC onderzoek: familiebedrijven belangrijke positieve invloed op samenleving
Familiebedrijven vormen de kern van de Nederlandse economie. In 2010 was bijna 70% van de bedrijven in Nederland een familiebedrijf. Gezamenlijk zorgden zij voor de helft van de werkgelegenheid in ons land en voor meer dan de helft van het BNP. Wat is de invloed van familiebedrijven op de economische groei? Wat zijn de voordelen van het langetermijndenken en de opvolging door een volgende generatie? PWC deed onderzoek. De belangrijkste conclusies.
Wat is het belang van familiebedrijven voor de Nederlandse samenleving? De belangrijkste conclusie: familiebedrijven hebben een belangrijke positieve invloed op de Nederlandse samenleving.
Familiebedrijven creëren meer arbeidsplaatsen
De grootste invloed van familiebedrijven op de samenleving kwam naar voren uit het vergelijkende onderzoek naar het creëren van arbeidsplaatsen: tussen 2010 en 2014 nam het aantal banen bij familiebedrijven toe met meer dan 8%, tegenover een landelijke daling van 0,4%. Een opvallend verschil, dat tussen 2009 en 2010 zelfs nog groter was. Familiebedrijven creëren meer banen dan andere bedrijven, waardoor zij een positieve invloed hebben op het behalen van de 2020-doelstellingen. Familiebedrijven dragen zo niet alleen bij aan het aan het werk krijgen van de beroepsbevolking, maar ook aan het bestrijden van armoede en sociale uitsluiting. Het hebben van een baan heeft daar een grote invloed op.
Investeren in R&D: minder maar hogere rentabiliteit
Op het gebied van R&D moet Nederland nog stappen maken om de 2020-doelstelling te behalen. Daarbij speelt het bedrijfsleven, inclusief de familiebedrijven, een belangrijke rol. Uit Europees onderzoek blijkt dat Europese familiebedrijven vooralsnog minder investeren in R&D dan Europese niet-familiebedrijven, maar de R&Dinvesteringen door familiebedrijven zouden wel een hogere rentabiliteit hebben dan die van niet-familiebedrijven.
Duurzaam handelen zit bij familiebedrijven in de genen
Meer dan 60% van de onderzochte bedrijven is actief op het gebied van duurzaamheid en ontwikkelt duurzame initiatieven. Daarnaast laat een grote meerderheid van de familiebedrijven die CO2-emissies bijhouden, een daling van hun CO2-emissie zien. In een aantal gevallen is die daling zelfs groter dan het landelijk gemiddelde.
Actiever in tegengaan vroegtijdig school verlaten
Familiebedrijven leveren daarnaast een actieve bijdrage aan het tegengaan van vroegtijdig schoolverlaters in Nederland. Dit komt mede vanwege het zeer hoge percentage familiebedrijven dat geregistreerd staat als erkend leerbedrijf en op deze wijze meewerkt aan het doel om stage- en leerwerkplekken te bieden aan mbo-leerlingen. Ook zijn er voorbeelden van familiebedrijven die samenwerkingsverbanden zijn aangegaan met gemeenten en onderwijsinstellingen, en zo een extra bijdrage leveren aan het tegengaan van schooluitval en jeugdw-erkloosheid in de regio waar het familiebedrijf gevestigd is.
Belangrijke rol in beperken armoede en sociale uitsluiten
De inspanningen van familiebedrijven spelen ten slotte ook een belangrijke rol bij het beperken van armoede en sociale uitsluiting in hun omgeving. De middelen waarmee zij dat doen zijn heel divers en dragen vaak ook weer bij aan het creëren van werkgelegenheid en het bevorderen van onderwijs, de andere 2020-doelstellingen. Zo blijkt uit de diverse aangehaalde voorbeelden dat familiebedrijven stageplekken en opleidingen inzetten om armoede en sociale uitsluiting te bestrijden.
Wat kunnen we de komende 5 jaar verwachten van de familiebedrijven? Lees dit en meer in het Onderzoeksrapport belang familiebedrijven.