16 maart 2016

Europese primeur: Initial introduceert ‘wassen zonder water’

Initial, marktleider in sanitaire dienstverlening en bedrijfskleding, introduceert als eerste in Europa het ‘wassen zonder water’ voor bedrijfskleding. De wasserij van Initial in Lokeren – de grootste industriële kledingwasserij van België – neemt daarvoor vanaf april een nieuwe en revolutionaire machine in gebruik die de kledij wast met vloeibare koolstofdioxide (LCO2). Deze innovatieve techniek is goed nieuws voor de levensduur van bedrijfskleding, de gezondheid van werknemers én voor het milieu. Ook Nederlandse bedrijven kunnen gebruik maken van deze nieuwe dienstverlening van Initial.

Het nieuwe wasproces is geschikt voor zowel industriële werkkleding die moet voldoen aan specifieke veiligheidseisen als front-officekleding (gedragen in winkels of kantooromgevingen). ‘Wassen zonder water’ gebeurt onder gecontroleerde omstandigheden met LCO2. Dit proces doet de vezels van kleding niet zwellen, waardoor de kleding minder slijt, niet krimpt en er geen negatief effect is op de kleur. Drogen van de kleding – ook een belangrijke oorzaak van slijtage – is niet nodig. Bij het verminderen van de druk in de wasmachine krijgt de LCO2 weer zijn gasvorm en is de kleding direct droog. Zo behoudt de kledij haar kwaliteiten en gaat ze langer mee.

Gezondere werksituatie
Daarnaast levert dit nieuwe wasproces van Initial een veel hogere decontaminatiewaarde. De nieuwe wasmethode van Initial verwijdert 98% van de PAK’s (Polyaromatische koolstoffen); dat is veel meer dan bij wassen met water. Dit is met name van belang voor bedrijfskleding die wordt blootgesteld aan chemische verontreiniging, zoals brandweerkleding of kleding die in de zware industrie gedragen wordt. Het LCO2-wasproces draagt zodoende bij aan een gezondere werksituatie voor de drager van de kleding.

Minder belastend
Er komt geen water te pas aan wassen met LCO2. Daardoor is het wasproces veel minder belastend voor het milieu. De nieuwe techniek levert per wasbeurt een energiebesparing op van 60%* ten opzichte van een klassieke machine. Bovendien is de gebruikte LCO2 voor 98% herbruikbaar voor een volgende wasbeurt. De LCO2-wasmachine (foto hiernaast) van Initial wordt geleverd door TERSUS. In de Verenigde Staten wordt deze LCO2-wasmachine al door verschillende bedrijven gebruikt. Initial is het eerste bedrijf in Europa dat dit unieke wasproces aanbiedt via het gepatenteerde TERSUS Barrier System. “Uniek aan onze machine is het uitstekende vloeistofmanagement, de duurzaamheid van de hardware en zijn eenvoud. In combinatie met onze eigen software bieden we Initial optimale controle over vloeibare koolstofdioxide voor reiniging van waardevolle kleding”, zegt Steve Madsen, Chief Technology Officer bij TERSUS.

Veiligheid hoogste prioriteit
Richard Kinsman, CEO van TERSUS: “De veiligheid van werknemers heeft de hoogste prioriteit, vooral als het gaat om besmette of mogelijk giftige kleding. De Tersus-machine beschikt over een nieuwe doorlatende filtervorm, om blootstelling van werknemers aan verontreinigde stoffen te voorkomen en deze op te vangen. Naast de sociale en milieu-gerelateerde voordelen van koolstofdioxide in vergelijking met water, biedt deze oplossing gebruikers ook zekerheid, gezondheid, werknemerveiligheid en uiteindelijk ook betere prestaties.”

“Dit innovatieve wasprocedé tekent Initial ten voeten uit”, zegt Alain van Lidth de Jeude, Managing Director Rentokil Initial Benelux. “Het onderstreept hoe belangrijk we het vinden om het werk van mensen in bepaalde beroepen gezonder te maken en daarnaast om hun kleding duurzaam en met oog voor het milieu te reinigen.”

* Rapport van TERSUS uit 2014 samen met de California Energy Commission. Het rapport is gebaseerd op achttien maanden veldonderzoek naar clean-roomwasgoed in Zuid-Californië.

Over Initial
Initial is wereldwijd marktleider in sanitaire dienstverlening en bedrijfskleding, en is actief in meer dan 45 landen wereldwijd, waaronder de belangrijkste economieën van Europa, Noord-Amerika, Azië en Afrika. Initial biedt innovatieve en milieuvriendelijke diensten en oplossingen voor grote en kleine organisaties in diverse sectoren, zoals kantoren, overheid, scholen, voedselproductie, horeca, medische en paramedische sector, industrie, detailhandel, logistiek en transport.
Meer informatie is te vinden op www.initial.nl.

Over TERSUS Solutions
TERSUS beïnvloedt de textielsupplychain maximaal op het gebied van milieu en sociale en financiële aspecten. Dit doet het bedrijf door het uitsluiten van water in textielproductie en -reiniging. Door het aanbieden van een kant-en-klare, geïntegreerde oplossing – met hardware, software en chemie – maakt TERSUS het eenvoudiger voor textielbedrijven om innovatie in te zetten waar klanten en het milieu baat bij hebben. TERSUS beschikt over meerdere patenten, inclusief een patent op zijn Barrier System, dat besmette en schone kleding consistent scheidt volgens de RABC-richtlijnen binnen de Europese Unie. Gevestigd in Denver – Colorado, de Verenigde Staten – werkt TERSUS samen met toonaangevende merken over de hele wereld, inclusief Patagonia, de Amerikaanse marine, Rentokil-Initial en de California Energy Commission.
Voor meer informatie over TERSUS Solutions: www.tersussolutions.com.

 

Deel dit artikel

Ook interessant: