Blog: Het verlies van V&D
Twee dagen voor kerst kwam ook bij ons het bericht binnen: er was een voorlopige surseance verleend aan V&D. Acht dagen later, op de laatste dag van het jaar, werd de surseance omgezet in een faillissement, al hadden de curatoren nog goede hoop op een doorstart. Het mocht niet zo zijn. De ruim 8.000 medewerkers staan inmiddels op straat, 62 binnensteden hebben een groot probleem. Iedereen heeft het waarschijnlijk wel gelezen: de ondergang van het warenhuisconcern heeft ook gevolgen voor Facilicom. Gom, Trigion en Trigion Brand en Beveiligingstechniek verliezen samen ruim 10 miljoen euro omzet. Het werk dat we het laatste kwartaal van 2016 hebben verricht bij het concern, krijgen we waarschijnlijk nooit of anders maar voor een klein deel betaald: een schadepost van 2,5 miljoen euro. En voor maar liefst 300 Facilicom-medewerkers is er geen werk meer bij V&D.
Gelukkig is er ook goed nieuws. De circa 100 medewerkers van Trigion hebben we vrijwel meteen aan ander werk kunnen helpen. Met het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) als opdrachtgever blijft de vraag naar beveiligers groot. In de schoonmaak hadden we wel een probleem: de markt krimpt en Gom krimpt mee: als je werk kwijt raakt is er niet zomaar plek voor die mensen en is er dus al snel sprake van boventalligheid. We hebben de afgelopen jaren ingespeeld op de krimp door een flexibele schil te bouwen. Bij Gom heeft ongeveer 80 procent van alle medewerkers een vaste baan, de rest heeft een contract voor bepaalde tijd. We vertellen deze mensen al bij de werving dat we ze geen zekerheid voor de lange termijn kunnen bieden. Nu moeten we helaas afscheid nemen van 150 van deze flexwerkers. Dat betekent wel dat 150 schoonmakers met een vast contract aan het werk kunnen blijven.
Maar er is meer positief nieuws. Vakbond CNV kwam al snel met het verzoek aan andere schoonmaakbedrijven om Gom de helpende hand te bieden. Ook brancheorganisatie OSB heeft zich daar sterk voor gemaakt. De vijf grote schoonmaakbedrijven en een aantal regionale bedrijven hebben zich gevoelig getoond voor deze oproep en hebben er ook echt werk van gemaakt. Ik kan nu melden dat het ernaar uitziet dat alle 50 schoonmaakmedewerkers die we bij Gom niet konden herplaatsen, nieuw werk krijgen en dus hun vaste contract behouden. Weliswaar bij andere werkgevers, maar die hebben ook nog eens toegezegd dat alle 50 medewerkers kunnen overstappen met behoud van alle rechten en plichten. Bij alle negatieve gevolgen van dit faillissement, is dit weer een beetje goed nieuws.
Wat vrijwel niemand weet is dat we als organisatie dit probleem helemaal niet hadden gehad als V&D een week of vijf later in surseance was gegaan. Het contract met Gom liep namelijk op 1 februari af. V&D is tientallen jaren een gewaardeerde klant geweest voor meerdere Facilicom-bedrijven, een klant waar we ook graag in investeerden. Maar afgelopen september kwam V&D met een verzoek dat ons iets te ver ging. Het warenhuisconcern wilde alle publieke toiletten in de winkels drastisch moderniseren en de vraag was of Gom die investering voor zijn rekening wilde nemen. Het ging om een miljoenenbedrag met een forse afschrijvingstermijn. Ondanks de verzekering dat V&D er florissant voorstond, hebben we daar toch maar nee op gezegd. We liepen immers al veel risico met de lange betalingstermijn die V&D hanteerde. Kort daarna werd het contract met Gom opgezegd. Per 1 februari zou het schoonmaakwerk naar een andere aanbieder gaan.
Op de sociale media is wel gesuggereerd dat we naïef zijn geweest dat we V&D een betalingstermijn van 90 dagen hebben toegestaan. Daar ben ik het achteraf gezien mee eens. Anderzijds wil je een gewaardeerde opdrachtgever natuurlijk wel wat speelruimte bieden als die dat nodig heeft. De twitteraars kennen bovendien maar een deel van het verhaal. We waren wel degelijk op onze hoede, en waren bovendien bezig om onze risico’s in te perken. Conclusie moet zijn dat dit verhaal alleen maar verliezers kent. Gelukkig kunnen waarschijnlijk alle 300 medewerkers met een vast contract hun werk behouden. Zo heeft deze donkere gebeurtenis toch nog een zilveren randje.
Geert van de Laar, concerndirecteur Facilicom