CBS: schoonmaker meest voorkomende nieuwe flexbaan
Zeven op de tien mensen die in 2015 een baan vonden en geen onderwijs volgden, ging aan de slag in een flexibele baan. De rest van deze baanvinders ging aan het werk als zelfstandige of vond vast werk. Het meest voorkomende beroep onder baanvinders was schoonmaker. Dat meldt CBS.
Vorig jaar kwamen er gemiddeld ieder kwartaal 300.000 mensen met betaald werk bij, van wie er 160.000 geen onderwijs meer volgden. Tegelijkertijd stopten ieder kwartaal 290.000 mensen met werk, van wie er 190.000 geen onderwijs meer volgden. Hierdoor is in 2015 het aantal mensen van 15 tot 75 jaar met betaald werk in totaal gegroeid met 40.000.
Minder vaak vast werk
Baanvinders vonden minder vaak vast werk dan voorheen. In 2005 had ruim 20% van de baanvinders die geen onderwijs volgen vast werk, tegen 12% in 2015. Ook is steeds minder vaak sprake van voltijdbanen: de meeste baanvinders vonden afgelopen jaar een deeltijdbaan van 12 tot 35 uur per week. 37% vond een voltijdbaan. In 2005 was dit nog 42%.
10.000 schoonmaker per kwartaal
Mensen die een baan vonden en geen onderwijs volgen, gaan vaak aan de slag als schoonmaker: gemiddeld kwamen er 10.000 per kwartaal bij. Dit beroep springt eruit bij laagopgeleiden. Ruim een op de tien laagopgeleiden vond vorig jaar een baan als schoonmaker. Daarna volgen in de top 5 – op afstand – verkoopmedewerker in de detailhandel, vuilnisophaler of dagbladbezorger en in de horeca. Tien jaar eerder was dit beeld ongeveer hetzelfde.
Middelbaar en hoger
Ook middelbaar opgeleiden gaan vaak aan de slag als schoonmaker. Maar dit beroep komt hier vrijwel even vaak voor als verkoopmedewerker detailhandel (beide vrijwel 6%). Daarnaast vinden middelbaar opgeleiden vaak betaald werk als administratief medewerker of in de kinderopvang. In 2005 was administratief medewerker duidelijk het meest voorkomende beroep onder middelbaar opgeleide baanvinders.
Bij hoger opgeleiden loopt de top vijf uiteen van administratief medewerker tot ingenieur, waarbij dit aandeel weinig van elkaar verschilt. Tien jaar eerder waren deze verschillen groter. Administratief medewerker stond toen met stip op één onder hoogopgeleide baanvinders.
Alle cijfers en achtergronden leest u via deze link op CBS.nl.