Column: Vers bakkie koffie, verse toiletbril
Na een paar uur hard werken ben je toe aan koffie. In de kantine blijken de kopjes op. Gelukkig staat er nog een gebruikt kopje op het aanrecht. Je plaats hem onder de koffiemachine en drukt op start. Getver? Inderdaad, de meeste mensen vinden dit niet normaal en een heel vies idee. Zij zouden het kopje eerst afwassen met heet water en afwasmiddel. En terecht, want het drinken uit een gebruikt kopje is niet geheel zonder gevaar. Al is de kans klein, je kunt het herpes-simplex-virus oplopen, veroorzaker van de koortslip. Of wat te denken van de ziekte van Pfeiffer? Zit je ook niet op te wachten. Maar los daarvan is het vooral een onsmakelijk idee om te drinken uit een willekeurig kopje dat al door iemand is gebruikt.
Gek genoeg gelden op het toilet heel andere normen en hygiënegewoontes: met z’n allen nemen we plaats op dezelfde toiletbril… Waar we allemaal een schoon kopje willen om uit te drinken, delen we op het werk en op openbare plaatsen ‘gewoon’ samen dezelfde toiletbril. En ook dat is niet zonder gevaar: huidinfecties, zwellingen, hepatitis, difterie, urine-infecties, we kunnen het allemaal oplopen dankzij een besmette voorganger die de bril met zijn of haar bacteriën heeft besmet. Met name het herpesvirus is dikwijls aanwezig op toiletbrillen. Het virus kan zo’n vier uur in leven blijven op de bril en via huidcontact worden overgedragen.
Word niet bang! Want ter geruststelling: de kans op deze ziektes is vrij klein. Maar ook hier geldt weer: het idéé is al onprettig en het is niet hygiënisch. De oplossing ervoor is simpel en in veel landen al net zo gewoon als het gebruik van een toiletborstel of een zeeppomp: de toiletbrilreiniger. Daarmee kan de toiletbezoeker plaatsnemen op een hygiënisch gedesinfecteerde toiletbril. Het desinfecteren van de bril kan even snel als eenvoudig gebeuren: neem een stuk toiletpapier, spray de foam op het papier en maak hiermee de toiletbril schoon. Zo simpel is dat!
Foam in toiletbrilreinigers doodt doorgaans 99,9% van alle aanwezige microben. Hierdoor is de kans op besmetting door contact met de bril nihil. Bovendien stellen fabrikanten de foam zodanig samen, dat de bril direct na gebruik opdroogt en de gebruiker op een droge, hygiënische bril kan plaatsnemen. Ideaal voor op kantoor en openbare plekken, en betrouwbaarder dan een automatische toiletbrilreiniger. Bovendien gebruik je voor het reinigen gewoon toiletpapier, waardoor het toilet niet snel verstopt raakt.
En dan nog wat feitjes over de toiletbril: drie op de vier gebruikers kijkt eerst of de toiletbril schoon is alvorens plaats te nemen; een derde van de werknemers wil graag een toiletbrilreiniger op het werk en driekwart gebruikt de reiniger ook daadwerkelijk wanneer deze beschikbaar is.
Zo smakelijk kan het worden – of al zijn – om je (schone) bakkie koffie op het toilet te drinken…
Malou Jansen,
product marketeer manager Mats & Washroom bij Berendsen