Gom en SVS starten grootste opleidingstraject
Begin deze week is Gom, onderdeel van Facilicom Services Group, begonnen met zijn grootste opleidingstraject tot nu toe. In samenwerking met opleidingsspecialist SVS heeft Gom, na een een-op-een coachingstraject voor ruim 600 medewerkers, voor honderden mensen een massaal opleidingstraject uitgerold. Aanleiding is het eind vorig jaar getekende contract met Defensie voor maar liefst 160 locaties door heel Nederland, waarvan er veel nog niet bij Gom in onderhoud waren.
De 160 defensielocaties waar Gom schoonmaakt, zijn heel divers. Om daar zo optimaal mogelijk op in te spelen, zocht Gom naar een manier om zijn medewerkers intensiever te begeleiden en waar nodig op te leiden. Senior accountmanager van Gom Barry van de Velde licht toe: “Veel medewerkers verrichten jaar in jaar uit dezelfde handelingen, werken op de automatische piloot. Aan de hand van zes coachingsmomenten per persoon hebben we een inventarisatie gemaakt van de 600 medewerkers en vastgesteld, dat vaktechnische kennis bij veel mensen tekort schiet. We hebben daarom besloten deze mensen de BOS te laten volgen, de BasisOpleiding Schoonmaken, aangevuld met een module waarin de omslag naar resultaatgericht werken wordt ondersteund. Deze vaktechnische opleiding richt zich op de toepassing van schoonmaaktechnieken, op resultaatgericht kijken én op het gebruik van de tools. In feite willen we het gedrag van deze medewerkers veranderen; in plaats van altijd dezelfde handelingen uit te voeren willen we ze laten kijken, denken en doen.”
Investeren in de medewerkers
Lydia Huizinga van SVS is gespecialiseerd in opleidingen voor de schoonmaakbranche en de facilitaire dienstverlening en vertelt over het bijzondere traject: “Gom gaf met dit intensieve proces een duidelijk signaal af, namelijk dat ze willen investeren in de medewerkers. Er is een-op-een aandacht voor de medewerkers, die op hun eigen plek werken. Dat is in deze omvang absoluut uniek. Daarnaast is er aan de basisopleiding een extra dagdeel Mindsetting Resultaatgericht Schoonmaken toegevoegd, gegeven in de eigen werkomgeving. Dat betekent ook dat er wordt gewerkt met eigen materialen en middelen. We verwachten dat het traject doorloopt tot het einde van het jaar, waar de deelnemers eindigen met een officieel RAS-examen. We zijn tot nu toe zeer tevreden en verwachten daadwerkelijk een gedragsverandering.”