Column: Poepangst
Nederlanders zijn bange poeperds. Die conclusie kunnen we rustig trekken, want 90% durft niet te poepen als men op visite is. Dit blijkt uit de uitslagen van het recente onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting. Poepen wordt vaak uitgesteld op het werk, in een restaurant of op vakantie. Daarnaast heerst een groot taboe op het praten over poep en darmklachten: maar liefst 60% zwijgt erover.
De MLD-stichting voerde een online enquête onder 2200 mensen uit. Hieruit blijkt dat de voornaamste reden voor mensen om het toiletbezoek uit te stellen een vieze of stinkende wc is. Maar ook gebrek aan privacy of dat men weet dat andere personen op hen staan te wachten hebben invloed op het poepgedrag.
Een vieze of stinkende wc; tja, deze onaangename verrassing is ons vast allemaal wel eens overkomen bij het binnentreden van een toilet. Onderweg over Neerlands snelwegen en met hoge nood stoppen bij een tankstation om ‘slechts’ een plas te doen: tien, vijftien jaar geleden was het niet vreemd, dat je aan de achterzijde, buiten het tankstationgebouw een toiletgroep had waarvan je gebruik mocht maken. Niet alleen stank en ranzigheid voerden de boventoon van deze openbare toiletten; als je echt in de hoofdprijs viel, dan had zich juist een aflevering van spuiten en slikken afgespeeld.
Hoeveel beter gaat het heden ten dage. Toiletten in de benzinestations langs de snelwegen zijn steeds schoner, bewees het onderzoek van de ANWB Kampioen naar 50 toiletten langs snelwegen, afgelopen najaar. “Door de komst van betaalde toiletten bij de grote benzinemaatschappijen is er meer aandacht voor schoonmaak, onderhoud en faciliteiten. Dat vertaalt zich door in betere testresultaten”, aldus verklaarde ANWB de ‘verschoning’.
Maar niet betalen en een schoon toilet blijken ook prima samen te kunnen gaan. Toen we in september op pad gingen voor vijf reportages over toiletbeleving, deden we ook een tanksstation aan: Green Planet in Pesse, bij Hoogeveen. Het eerste duurzame tankstation van Nederland blijkt niet enkel een doorbraak in het tanken van duurzame brandstoffen te veroorzaken (voortaan kan iedereen voor hetzelfde geld rijden op groene benzine of diesel), maar Green Planet is ook hét grote voorbeeld van toiletbeleving in optima forma.
Voor de inrichting van de dames-, heren- en miva-toiletgroepen adviseerde schoonmaakgroothandel Jaap Breman, Satino Black. De cradle-to-cradle lijn van Van Houtum is natuurlijk geheel in lijn met het duurzame karakter van Green Planet. Maar de trendy matzwarte dispensers zijn ook zeer stijlvol – want ja, het oog van de tankende klant die naar het toilet gaat, wil ook wat. En het wow-effect – de eerste impressie als je een toiletgroep binnenkomt – wordt nog eens gecreëerd door de fotoprints op de wanden: ze geven een vrolijke, verzorgde indruk van de plek van Green Planet, namelijk middenin de Drentse natuur.
De strategie van Green Planet om een duurzaam tankstation te zijn, dat een bijzondere experience biedt in een high convenience-omgeving. “Mensen willen hier terugkomen, praten er met elkaar over en maken elkaar nieuwsgierig”, verzekerde men mij. En ik kan het beamen (en aanbevelen om eens langs te gaan), en ik realiseer me hoe ver de afleveringen van spuiten en slikken achter me liggen. Maar ook hoe blij de Maag Lever Darm Stichting op dit openbaar toilet in het Drenthse Pesse kan zijn.
Bron: Metronieuws
Alvast kennismaken met Green Planet? De toiletbelevingsreportage vindt u via deze link.