Column: Ebola: slechte tijden, goede tijden
Onlangs investeerde het UMCG in Groningen meer dan € 200.000,- voor de opvang van ebola-patiënten. Dat is niet niks. Ik denk ook niet dat dit op het budget stond voor 2014. Nood opent de knip zullen we maar zeggen. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Nou nee, niet echt. Absoluut goed dat ze het doen natuurlijk, maar de lucht is hiermee niet geklaard. In dit geval zijn de maatregelen die het UMCG trof voldoende voor de opvang van een of enkele ebola patiënten. Dat is het. Meer niet.
We zijn bang voor het ebolavirus. En dat is terecht, want de gevolgen zijn ernstig of dodelijk. Koortsachtig wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een vaccin. Inmiddels zijn er officieel vijfduizend mensen overleden en meer dan dertienduizend mensen in West-Afrika hebben de ziekte opgelopen. Ebola is zeer makkelijk overdraagbaar. Door het eten van besmet ‘bush-meat’, het aanraken van besmette dode lichamen, via contact met lichaamsvloeistoffen van een ebola-patiënt of via indirect contact met een besmette omgeving.
Maar het ebola virus is niet de enige superbug, zoals de Amerikanen dit soort bedreigende micro-organismen noemen. Men verwijst daarbij naar pathogene multi-resistente micro-organismen. Vrij vertaald: ziekmakende virussen en bacteriën, die elk, of vrijwel elk geneesmiddel de baas zijn. Daartoe behoort bijvoorbeeld ook het bekende Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus (MRSA), een met ebola vergeleken relatief vriendelijke soortgenoot, maar eveneens moeilijk te behandelen. De kosten die gepaard gaan met de ontwikkeling van nieuwe antibiotica, zijn echter zo hoog dat de industrie er ook niet ‘fanatiek’ mee bezig is.
Geen nieuwe antibiotica in het directe zicht en steeds meer pathogene multi-resistente micro-organismen. Dat betekent moeilijkheden. Niet gek dus dat het onderwerp op elk congres en symposium over infectie preventie op het programma staat. All over the world. U merkt er misschien weinig van, maar daar is het een hot item. Mijn voorspelling is dan ook dat organisaties in de gezondheidszorg meer budget zullen gaan vrijmaken voor reiniging en desinfectie. Want als het antibioticum ontbreekt om mensen te genezen, dan moet je voorkomen dat ze ziek worden. Meer aandacht voor ‘hygiënediscipline’ en meer budget om beter te kunnen reinigen, zal daarbij onvermijdelijk zijn. Slechte tijden, goede tijden zullen we maar zeggen.
Paul Harleman,
Customer Group Director Specialty Cleaning van Vileda Professional International
[email protected]