Column: Stoomreinigen op schoonmaak-erepodium
In 1992 werkte ik als assistent hoofdhuishouding bij zorgcentrum Vreedonk in Dordrecht. Daar kwam ik voor het eerst in contact met stoomreiniging; een schoonmaakmethode, die volgens mij nog in de kinderschoenen stond. Voordeel was dat je met de stoomreinigingsmachine de voegen in de toiletgroepen goed schoonmaken, maar ook de plaatsen waar je met traditionele schoonmaak niet bij kon komen. Nadeel was dat je tijdens het stomen de machine niet bij kon vullen; je moest na het bijvullen zo’n half uur wachten voordat je verder kon.
Nu in 2017 zijn de stoomreinigingsmachines veel verder ontwikkeld. Je kunt nu tussendoor de machine bijvullen, dus vervalt de wachttijd door het verhitte stoomwater. Ook zijn de machines groter geworden en ze kunnen ook zuigen.
Iedereen die mij kent, weet dat ik een voorstander van stoomreinigen ben. In adviezen naar klanten prevaleert het gebruik van stoomreinigen boven het gebruik van chemie. Natuurlijk kan de schoonmaak niet zonder chemie. Bovendien, stoomreiniging en chemie kunnen heel goed samen. Toch heeft het stoomreinigen de afgelopen jaren niet de plaats gekregen binnen de reguliere schoonmaak, die het verdient. In aanbestedingen staat het reduceren van milieuonvriendelijke chemische reinigingsmiddelen vaak centraal. Wat mij dan verbaast, is dat bij de meeste (of misschien alle) aanbestedingen niet wordt gerefereerd aan stoomreinigen. Komt dit door onbekendheid onder de adviesbureaus en opdrachtgevers?
De voordelen van het werken met stoomreiniging zijn legio, zoals het feit dat door stoom het vuil los komt het vuil wat gemakkelijk kan worden opgezogen. Daarnaast is het een voordelige en milieuvriendelijke reinigingsmethode. En een ‘veilige, want stoom doodt bacteriën, ziektekiemen en huisstofmijt. Verder worden hittebestendige oppervlakken niet beschadigd door de stoom, wat wel kan gebeuren door verkeerd gebruik van chemicaliën, en kan stoomreinigen in combinatie met chemicaliën worden gebruikt. Nog een voordeel: bij keukenreiniging blijven er geen chemicaliën achter, die in het eten terecht zouden kunnen komen. En tot slot: het werken met stoom geeft geen allergische reacties en is niet schadelijk voor je gezondheid
Met deze voordelen verdient het stoomreinigen een meer prominentere plaats binnen de dagelijkse schoonmaak. Een plaats op het schoonmaak-erepodium. Denk aan het vervangen van het moppen van harde vloeren door stoomreinigen en zuigen. Hoeveel tijd en chemie bespaar je als schoonmaakbedrijf? Het één keer per week stomen van de toiletten, zodat je ook het vuil onder de scharnieren van de deksel weg kunt krijgen. Het is heel goed mogelijk om het stoomreinigen in de reguliere dagelijkse schoonmaak toe te passen.
Onbekend maakt onbemind? Zijn de mogelijkheden van stoomreinigen onvoldoende bekend, wat erin resulteert dat stoomreinigen te beperkt wordt toegepast? Samen met de internationale leverancier en ontwikkelaar van stoomreinigers KNOL werken we nu aan een training voor het werken met stoomreinigers. Want hoe meer kennis men heeft over wat men kan reinigen, hoe men kan reinigen en welke besparingen stoomreinigen oplevert, hoe beter en algemeen geaccepteerd zal stoomreinigen worden. Stoomreiniging als een schoonmaaktechniek, waarmee veel winst te behalen valt voor schoonmaakbedrijf, opdrachtgever en milieu.
Edgar van Engelen,
directeur van Clear4Clean