Column: Schoonmaakbedgeheimen
Als je aan de gemiddelde Nederlander vraagt: noem een specialisme in de schoonmaak, dan zul je al snel glazenwasser, vloeronderhoud, gevelreiniger en soms ook foodreiniging als antwoord krijgen. Maar er is een specialisme die onbekend is, misschien zelfs onbemind, omdat we er niet graag over praten. Het is net of je dan over je bedgeheimen praat. Maar dit specialisme is zeker zo belangrijk als de glazenwasser en vloerenspecialist. Sommige scharen het specialisme onder ongediertebestrijding en in zekere zin is dat ook zo. Ik heb het over het reinigen van matrassen.
Als je naar een hotel gaat of een zomerhuisje, dan let je op hoe schoon het huisje is, maar niet op hoe schoon het matras is. Wordt het matras wel met enige regelmaat gereinigd en hoe weet ik dat, hoe kom ik erachter? Alleen het idee dat een matras niet wordt gereinigd, geeft mij de kriebels. Tuurlijk is het beddengoed verschoond, maar wat heeft zich op het bed afgespeeld voordat ik de kamer of het huis huurde?
Als je bed kon praten, wat zal het dan te zeggen hebben? Een matras zit vol met leven, maar te veel van dat leven is niet zo gezond. In onze bedden huizen namelijk heel veel mijten, ook wel bekend als de huisstofmijt. Ze leven onder meer van onze huidschilfers. Deze eten ze op en, net als bij de mens, produceren ze afvalstoffen die ze uit ‘poepen’. Dit ademen wij in. Op langere termijn kunnen wij allergieën ontwikkelen, zoals rode ogen, eczeem, niesbuien en verstopte neuzen.
Als mens verliezen we tijdens onze slaap van een kwart liter tot twee liter vocht. Onze huid is een levend organisme dat zich steeds vernieuwd en net als bij een slang verliezen we onze oude huid en een nieuwe huid komt er voor in de plaats. Dit gebeurt door het verlies van huidschilfers en niet zo als bij een slang die zijn oude huid afstroopt.
Matrassen die naast de gebruikelijke huisstofmijt ook urinevlekken en andere vochtvlekken hebben, kunnen met stoomreiniging worden gereinigd om de vlekken te verwijderen.
Hoe werkt het reinigen van een matras? De specialist gaat met een handzame machine over het matras. De machine produceert hoge frequentietrillingen, die vuiltjes in het matras losmaakt en verpulvert. Daarna gaan ze met een vacuümzuigsysteem over het matras om al het fijnstof op te zuigen. Vervolgens wordt het matras behandeld met UV-G-stralen, die de huisstofmijt, bacteriën, virussen en sporen doden. Als laatste wordt het matras ingespoten met een antibacteriële spray, waardoor de huisstofmijt zich minder snel kan vermenigvuldigen.
Ik wil je als lezer er graag op wijzen dat er in Nederland meerdere specialisten actief zijn die je matras met alle zorg reinigen, zoals Dokterbed. Toets matras reinigen eens op het internet in; er is genoeg keus.
Edgar van Engelen,
directeur Clear4Clean