12 september 2017

Column: Weg met die (duurzaam) gebakken lucht!

We zijn het er allemaal over eens dat duurzaam ondernemen van belang is. Tot we onze portemonnee moeten trekken. Dan hebben we ineens de neiging ons op allerlei facetten te focussen – prijs voorop – behalve op duurzaamheid. Dat is niet alleen hypocriet (laten we eerlijk zijn), het is ook onverstandig.

Al een jaar of 10 worden we doodgegooid met de term duurzaam ondernemen. In die jaren zijn steeds meer bedrijven gaan roepen dat ze dit van eminent belang vinden. Het zijn meestal de marketingafdelingen die prachtige, groene slogans verzinnen. Kijk je achter die groene facade, dan vind je niks dan (duurzaam) gebakken lucht.

Tóch voor goedkoper gaan
Dit geldt met name voor de afname van producten. Jazeker, ook die moeten zo duurzaam zijn als mogelijk. Stoelen gemaakt van gerecyclede materialen? Fantastisch initiatief. Tot de offerte op tafel ligt. Oei, da’s toch wel een hoog bedrag voor stoelen gemaakt van tweedehands onderdelen. Weet je wat? Laten we toch voor die iets goedkopere stoelen gaan. Ze zijn wat minder duurzaam, maar voor deze keer.

Deze houding is niet alleen een beetje hypocriet, op de lange termijn is het ook onverstandig. Klanten, partners en eigen medewerkers prikken vroeg of laat door je mooie verhaal heen. Bovendien zijn duurzame investeringen op de langere termijn kostenbesparend, al lijken ze in eerste instantie kostbaarder dan niet-duurzame oplossingen. Dat is mooi meegenomen, maar de kern van duurzaam ondernemen is beter zorgen voor mens en milieu. En op de lange termijn: de wereld leefbaar achterlaten voor volgende generaties. Dat is toch het beste intrinsieke argument om eens echt actief aan de slag te gaan met duurzaam inkopen.

Duurzaam geloof
Het mooie is: de kleine dingen maken al verschil. Denk eens aan de kleinste ruimte in het bedrijfspand: het toilet. Het is een relatief kleine kostenpost, maar wel een kans om te verduurzamen. Duurzaam ondernemen is een opeenstapeling van vele kleine dingen die we net even slimmer, efficiënter en duurzamer aanpakken. Tezamen draagt dat bij aan het grotere geheel. Daar moet je wel in willen geloven, ook als het niet direct financieel voordeel oplevert.

Bij Berendsen maken we onze dispensers van materialen die geen chemische stoffen bevatten. Ze zijn voorzien van het Cradle to Cradle certificaat. Dit betekent dat ze voor 100 procent recyclebaar zijn. Hierdoor kunnen we al onze producten opnieuw inzetten of gebruikte grondstoffen inzetten om bijvoorbeeld emmers of gieters van te maken.

Wél de duurzaamste!
Het zijn weliswaar niet de goedkoopste dispensers in de markt, wél de duurzaamste. Ze gaan veel langer mee dan de alternatieven. Bovendien blijft Berendsen verantwoordelijk voor de dispensers. Verantwoorde afvoer van kapotte of afgeschreven dispensers nemen wij voor onze rekening. Kies je voor een duurzame oplossing als de onze, zorg dan ook dat je er (intern) over communiceert. Wees trots op het feit dat je voor Cradle to Cradle dispensers hebt gekozen, met het duurzaamste papier. Ook je medewerkers voelen zich prettig om voor een bedrijf te werken dat het beste met hen en het milieu voorheeft – jui­st als het iets meer kost.

Malou Jansen
business development manager bij Berendsen

Deel dit artikel

Ook interessant: