Blog: Hoge nood in ’t wild
Herken je dit? Na de hockeytraining fiets je naar huis en opeens moet je verschrikkelijk plassen. Geen wc in de buurt, maar wel genoeg bomen en struiken. Voor mij als jongen een kleinigheid. Ik zoek een boom op en doe mijn ding. Voor de meiden die even later langsfietsen, is het iets lastiger.
Dat was ook de ervaring van Geerte Piening na een avondje stappen in Amsterdam. Café’s dicht, geen openbare toiletten voor vrouwen in de buurt én hoge nood. Wat doe je dan? Zij zakte in een steegje door de knieën, werd betrapt en beboet. Is dit terecht? Ondanks dat ik zelf wel eens een boompje op zoek, vind ik het eigenlijk niet kunnen. Zeker niet in een stad. Wildplassen is vies en moet worden beboet of je nu man of vrouw bent en of er wel of niet openbare (dames)toiletten zijn.
Mannen en vrouwen zijn gelijk volgens de Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen en er mag niet worden gediscrimineerd volgens artikel 1 van de Grondwet. Mannen worden beboet voor wildplassen, dus vrouwen ook. Dat vond de rechter trouwens ook en hij handhaafde de boete.
Geerte haar verweer was dat er onvoldoende damestoiletten in Amsterdam zijn en zij daarom niet anders kon dan in dat steegje te plassen. Daarmee zegt ze dus eigenlijk dat vrouwen wel ‘wild mogen plassen’ en mannen niet. Want voor mannen zijn immers wel voldoende openbare toiletten. In Amsterdam zijn er 45 toiletten voor mannen en maar vier openbare toiletten voor vrouwen, aldus Abdeluheb Choco (openbare ruimte, D66). Landelijk gezien zijn dat er 361 voor vrouwen, en mannen kunnen in 565 toiletten terecht voor kleine en grote boodschappen (bron: Hoge Nood).
Dat een vrouw alleen maar gebruik kan maken van een damestoilet en niet van een urinoir is ook een zwak argument. Er zijn verschillende plastuiten te koop, waarmee vrouwen ook in een mannentoilet hun plasje kunnen doen. Je hebt al een plastuit voor ongeveer 60 cent. Voor een boete van 140 euro had je ook 230 plastuiten kunnen kopen.
Oké heel makkelijk lijkt mij zo’n plastuit niet en een raar gezicht is het ook, maar na een beetje oefenen werkt het wel, schrijven kenners. En hé, voor mannen is het ook niet altijd even fris om in een urinoir of openbaar toilet te plassen. Volgens mij zijn er alleen maar voordelen: met een plastuit hebben vrouwen ineens toegang tot alle openbare toiletten van Nederland en ze hoeven niet boven een vieze wc te hangen of op een vieze bril te zitten. Wildplassen, met risico van natte schoenen, vieze broekspijpen en een fikse boete is allemaal niet meer nodig.
Kortom, mannen en vrouwen zijn gelijk en moeten dus ook gelijk behandeld worden. Mannen en vrouwen moeten allemaal plassen op zijn tijd en mogen dat niet ‘in het wild’ doen. Mannen, en vrouwen met een plastuit, kunnen terecht op 565 openbare toiletten in Nederland. Gaan mannen en vrouwen toch wildplassen, dan levert dit behalve 140 euro boete, ook nog eens veel viezigheid op voor henzelf en de omgeving in de vorm van urine en urinespetters. En dat stinkt net zo hard bij mannen als bij vrouwen!
En wist je dat op een universiteit in China vrouwen al verplicht zijn staand te plassen met een kartonnen koker in speciale urinoirs? Dit leverde de universiteit zelfs een waterbesparing op van maar liefst 160.000 liter!
Jochem Seelen, leerling 4 havo
Jochem schreef dit betoog als opdracht voor zijn opleiding.