Blog: De ballade van een schoonmaker
De school is uit. Met trots begint de schoonmaker aan zijn schoonmaaktaak. Als eerste naar de werkkast: de werkwagen in orde maken. Alle materialen en middelen zijn aanwezig. Nog even een check van het werkprogramma. Klaar om te beginnen.
Aangekomen op de afdeling om schoon te maken. Hmm? Wat ruik je toch? Wat is dat voor een geur? Een maar al te bekende geur. Het is weer zo ver. Waar komt de geur vandaan? Een leerlingtoilet, docenttoilet, meisjes- of jongenstoilet? De geur is sterk, de geur is penetrant. De ruimte gevonden waar de geur vandaan komt. Wat zal er aan de hand zijn? Is de riolering stuk of heeft men niet door getrokken? Wat gaan we vinden achter de deur? Bingo: poep op de wand. Waarom, waarvoor, wat is daar nu leuk aan? Weg goede humeur. Wat moet er gebeuren? Wat is nodig?
Gelukkig leven we in 2018 en een foto en berichtje zijn zo gemaakt en verzonden naar de leidinggevende. Aan de leidinggevende om de klant van dit incident op de hoogte te brengen. De extra vervuiling dan weg halen, want als je het laat zitten, komt er de volgende dag een klacht. De schoonmaker is te trots om een klacht te willen krijgen.
Handschoenen aan, veiligheidsbril op en mondkapje voor. De poep zit er al even, want het is al hard aan het worden. Dus het grove werk met een schrabmesje, daarna inzetten met sanitairreiniger en een schuursponsje. Bijna alles weg. Nog even met een microvezeldoekje afnemen. Zo de wand is weer schoon, maar de geur is er nog. Eerst de rest van het toilet schoonmaken en als de geur nog aanwezig is, dan de muur inzetten met een fris geurtje en hopen dat de volgende dag de geur weg is en blijft.
De rest van de afdeling is ‘gewoon’ vervuild. Met volle inzet wordt de afdeling schoongemaakt. Het goede humeur komt terug en tevreden controleert hij zijn eigen werk. Niets vergeten, alles gedaan. Morgen kunnen de leerlingen en docenten weer in een schone omgeving les krijgen c.q. geven.
De schoonmaker draagt bij aan een gezonde omgeving, maar dat moet niet alleen de taak van de schoonmaker zijn. Gebruiker wees wijs en draag ook een deel van de verantwoordelijkheid voor de hygiëne van je omgeving. En laat de schoonmaker weten dat je zijn inzet en werk waardeert.
Edgar van Engelen,
directeur Clear4Clean