Beachcleanup: in 15 dagen ruimen 2764 vrijwilligers 11.163 kilo afval op
De Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee eindigde op 15 augustus in Zandvoort. Hier werden na 15 dagen strandschoonmaak, de resultaten onthuld. Zoals de stichting op haar website meldt, kreeg de organisatie dit jaar hulp van 2.764 vrijwilligers. In ruim twee weken tijd haalden zij 11.163 kilo afval van het strand. Dit jaar was er speciale aandacht voor ballonresten en sigarettenpeuken: ruim 4.896 ballonresten en bijna 15.000 filters werden opgeruimd.
Floris van Hest, directeur van Stichting De Noordzee, kijkt met een dubbel gevoel naar de resultaten: “We zijn ontzettend blij dat we hulp hebben gekregen van zoveel vrijwilligers en er samen voor kunnen zorgen dat 11.163 kilo afval niet in zee terechtkomt. Tegelijkertijd laten deze resultaten zien dat het afvalprobleem nog steeds ontzettend groot is. Het blijft noodzakelijk om het afvalprobleem bij de bron aan te pakken.”
14.696 sigarettenfilters
De filteretappeetappe vond plaats op het acht kilometer lange strand tussen Hoek van Holland en Monster. De vrijwilligers hielden alle filters die zij vonden, apart van de rest van het afval: in totaal 14.696 sigarettenfilters (gemiddeld 184 filters per 100 meter strand). Stichting De Noordzee vraagt aandacht voor sigarettenfilters, omdat deze de plasticsoep vergroten en zeedieren zien de filters aan voor voedsel, waardoor ze kunnen overlijden. Een filter bestaat voor 95 procent uit cellulose acetaat (plastic) en kan tot wel 8 liter water vervuilen.
Bizarre vondsten
Tijdens de Beach Cleanup Tour doen vrijwilligers de meest bizarre vondsten zoals een harde schijf, een Chinese pot tofu, een Duitse weersonde, wc-brillen, televisies en een stuk speelgoedtreinrails. Het grootste deel van het afval bestaat net als tijdens de voorgaande vijf edities, uit plastic doppen, stukken visnet, drank- en snoepverpakkingen en kleine stukjes plastic. Ook ballonresten werden veelvuldig gevonden. Deze werden apart ingezameld, om aandacht te vragen voor het probleem dat het oplaten van ballonnen veroorzaakt. Vaak belanden deze ballonnen in zee, waar dieren het rubber aanzien voor voedsel en vogels verstrikt kunnen raken in de plastic sierlinten aan de ballonnen.
Eerdere resultaten
In 2017 haalde de stichting 14.929 kilo afval van de stranden. Dit verschil kan onder andere komen door de windstille weken door de recente hittegolf, de stand van de wind en zeestromen, de hoeveelheid badgasten en andere schoonmaakacties. De eerste clean up tour was in 2013, van 2013 t/m 2017 is ruim 72.000 kilo afval verzameld. Het resultaat van 2018 kan hieraan toegevoegd worden.
Bron: Stichting de Noordzee