Column: Zomerschool
Wist u dat er in Nederland zo’n dertig zomerscholen zijn? Een toenemend aantal gemeenten en schoolbesturen zet een zomerschool of vakantieschool in als instrument om de leertijd van leerlingen in het basis- of voortgezet onderwijs uit te breiden. Vooral in het basisonderwijs is de zomerschool populair en naar verwachting groeit het aantal zomerscholen de komende jaren.
Zomerschool is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de overzeese summer school. Wie kent het fenomeen niet uit een Amerikaanse film of serie? Met verhaallijnen over leraren plagen en romantiek onder studenten. Afijn, de cursussen die in de zomervakantie plaatsvinden, hebben vaak niet een vakinhoudelijk maar een bijspijkerkarakter. En soms is het voor de scholieren en studenten mogelijk om op de summer school studiepunten te verdienen.
Nederlandse gemeenten die invulling geven aan het fenomeen zomerschool lopen vooruit op het landelijke beleid. Koploper hierin in onze schoonmaakbranche is Studie Plan Nederland. Deze zomer introduceren zij namelijk een nieuw opleidingsconcept, de Studie Plan Summer School. Geen studiepunten vallen er te verdienen, maar er kan wel een vakinhoudelijke opleiding worden gevolgd: de basisopleiding Schoonmaak. Met – na succesvolle afronding – een diploma! De concrete invulling: in de vakantieperiode kan een (groep) schoonmaker(s) van een bedrijf het vakdiploma voor de verplichte basisopleiding voor schoonmaken halen. In vier dagdelen, op een locatie naar keuze ergens in Nederland en tegen een zomerse prijs. Voor werkgevers die schoonmakers tijdens de zomer niet in kunnen plannen op scholen die dicht zijn of bij bedrijven die genieten van de bouwvakvakantie, is de Studie Plan Summer School de kans om het branche-erkende vakdiploma te halen.
Deze week kwam het goede nieuws dat steeds meer schoonmakers vakgeschoold zijn. De RAS, die de examens afneemt, liet weten dat cao-partijen zich ten doel hebben gesteld, dat jaarlijks minimaal 6000 werknemers een basis(vak)opleiding Schoonmaak moeten volgen. Dit aantal werd in 2012 bijna gehaald, want 5738 medewerkers deden vorig jaar voor de eerste keer examen voor de basis(vak)opleiding. Er zijn ook 266 herexamens afgenomen. 92% van de examenkandidaten is voor het eerste examen geslaagd. Die sterkte stijging vorig jaar lijkt zich dit jaar voort te zetten, want in het eerste kwartaal namen al 1564 werknemers deel aan het examen basis(vak)opleiding.
Maar de RAS had nog meer positief nieuws te melden. In december 2012, sinds de start van het RAS-Examenbureau, werd het 10.000e diploma uitgereikt. Naar verwachting zal deze zomer het 15.000e diploma worden uitgereikt. Kortom, het wordt een mooie zomer(school)!
Petra de Bruin,
hoofdredacteur Schoonmaakjournaal