21 maart 2017

Alpheios deelnemer aan i-4-1-Health onderzoekproject naar infectiebestrijding

Op de Avans Hogeschool Breda vond onlangs de kick-off plaats van het interregionale project Innovation, Integration, Intelligence & IRIS for One Health: i-4-1-Health. i-4-1-Health is een onderzoeksproject onder leiding van arts-microbioloog Jan Kluytmans en richt zich op het voorkomen van infectieziekten en het bestrijden van antibioticaresistentie bij mens en dier (One Health) door middel van onderzoek, ontwikkeling en innovatie. Tijdens de inspirerende kickoff gaven verschillende sprekers uit België en Nederland nadere toelichting en achtergrondinformatie op het meerjarige project.

Bacteriën worden in toenemende mate ongevoelig voor antibiotica. Dit maakt niet alleen het effect van behandelen van infectieziekten lastiger, maar brengt ziekte, sterfte en (zorg)kosten met zich mee. De onderliggende oorzaken raken alle onderdelen van de maatschappij, waaronder de gezondheidszorg, bevolking, landbouw (voeding) en omgeving.

Om deze opkomende problematiek te beheersen, is inzicht nodig in de aanwezigheid en verspreiding van antibiotica-resistente ziekteverwekkers onder patiënten, burgers en veehouderijen. Internationale samenwerking in grensgebieden is hierbij van belang, omdat de verspreiding van ziekteverwekkers niet stopt bij de landsgrenzen. In totaal werken vanuit Nederland en Vlaanderen 9 ziekenhuizen, 7 publieke gezondheidsdiensten, 7 kennisinstellingen en 3 bedrijven samen aan dit vooruitstrevende initiatief.

IRIS en Alpheios
i-4-1-Health bestaat uit diverse werkpakketten. Een daarvan is de door het Amphia Ziekenhuis ontwikkelde Infectie Risico Scan (IRIS-scan), die gaat worden getoetst, geoptimaliseerd en verwerkt tot een app. Met de IRIS-scan wordt een totaalbeeld van de situatie op het gebied van infectiepreventie weergegeven in een risicoprofiel en een verbeterplot voor een zorginstelling. Handhygiëne compliance, gebruik van medische hulpmiddelen, gebruik van antibiotica, omgevingsverontreiniging, persoonlijke hygiëne van medewerkers en tekortkomingen in randvoorwaarden worden in de scan gemeten.

Tijdens dit project wordt onderzocht of de IRIS-scan en de daarmee gepaard gaande manieren van werken en inzichten die hierdoor ontstaan, gevalideerd aantonen dat de scan bijdraagt aan het verhogen van infectiepreventie. Leon Hermse, manager business development bij Alpheios: “Dit instrument brengt op objectieve en uniforme wijze de infectierisico’s op patiëntenafdelingen in kaart. Daarnaast meet het processen, zoals schoonmaak, handhygiëne en persoonlijke hygiëne, en richt het zich ook op houding en gedrag van medewerkers.”

Op deze vlakken heeft Alpheios in zowel België als Nederland de nodige expertise bewezen, binnen en buiten de zorg, op het gebied van schoonmaak en training & opleiding. “We hebben volmondig ja gezegd tegen een financiële en materiële bijdrage aan het project, omdat infectiepreventie en patiëntveiligheid ook bij ons hoog in het vaandel staan.”

Deel dit artikel

Ook interessant: