Onderzoek top 3 toiletergernissen: stank leidt tot stress
Geurstokjes, een overmaatse spuitbus of helemaal geen luchtverfrissing op het toilet. Drie opties die weinig tot niets bijdragen aan een fris ruikende toiletruimte. Terwijl geurbeleving belangrijker is dan je denkt: liefst 80% van de Nederlanders ergert zich aan vervelende luchtjes in de toiletruimte. Vrouwen ondervinden er zelfs stress van – opvallend genoeg vooral door hun eigen geurtjes.
Samen met een gebrek aan toiletpapier en een vies toilet staat stank op het toilet in de top drie van toiletergernissen. Mensen houden nu eenmaal van fris en bijna alle mensen hebben last van onprettige geuren – met name op het toilet: liefst 4 op de 5 mensen ergert zich hier mateloos aan.
Verschil man vrouw
Wel is er een opmerkelijk verschil in de gedachtegang van mannen en vrouwen: waar mannen zich vooral ergeren aan de geur van hun voorganger, maken vrouwen zich juist druk over hun eigen minder plezante luchtjes – vooral als er iemand op haar beurt staat te wachten. Deze conclusies komen voort uit marktonderzoek van onderzoeksbureau Blauw Research uit Rotterdam, uitgevoerd in opdracht van Geberit DuoFresh.
The smell of fear
Vrouwen ondervinden zelfs stress door geur. Twee op de drie vrouwen schamen zich als anderen haar geur ruiken en weten dat zij daar verantwoordelijk voor is. Bijna een derde van de vrouwen is zelfs bang voor imagoverlies en vreest dat collega’s hierdoor anders naar ze gaan kijken. Mannen zijn minder gecompliceerd (what’s new). Ja, ze maken zich druk om geur, maar nee, niet om die van henzelf. Mannen vinden het vooral vervelend dat ze in de stank van anderen moeten zitten. Wat wel voor beide geslachten geldt: hoe meer het toilet gedeeld moet worden, hoe groter de ergernis omtrent geur.
Geur neutraliseren
Gelukkig zijn er effectieve manieren om geurproblemen te voorkomen. Zo zijn er luchtverfrissers die geur niet maskeren, maar neutraliseren. Ze verspreiden de geurstof geleidelijk in plaats van te werken met behulp van een spray. De navulling in de luchtverfrisser wordt geactiveerd door een minuscule brandstofcel. Bovendien zorgt bewegende lucht ervoor dat de luchtverfrisser meer frisse lucht verspreidt. Zijn er meer bezoekers, met dus meer kans op luchtjes? Dan werkt de luchtverfrisser dus ‘extra hard’ en neutraliseert de vervelende geur.
Plaatsing luchtverfrisser
Daarnaast is de plek van een luchtverfrisser van belang. Vaak worden luchtverfrissers alleen in het voorportaal opgehangen, waar mensen hun handen wassen. De stress van vrouwen zal danig afnemen door ook een luchtverfrisser op te hangen in de toiletruimte zelf.
Geurgewenning
Zelfs met een goede luchtverfrisser kunnen toiletbezoekers klagen over een gebrek aan frisse geur. Dat komt door geurgewenning. Wordt een geur lang achter elkaar gebruikt, dan ruikt de toiletbezoeker deze niet meer. De oplossing hiervoor is simpel doch doeltreffend: de geurwissel. Een full service leverancier van hygiëneproducten stopt ieder kwartaal een andere geur in de luchtverfrisser. Hierdoor bespeurt de toiletbezoeker duidelijk het verschil in geur en neemt de geurbeleving op het toilet fors toe.