Met Ecodos Easy zet Spectro stap naar smart cleaning

Ecodos EasyEcodos Easy is het nieuwste reinigingsmiddelendoseersysteem van Spectro. “’s Werelds eerste is energieneutrale en intelligente doseersysteem”, zegt directeur Laurens Metternich. Daarmee draagt Spectro bij aan de ontwikkeling van Smart Cleaning. Want na de toetreding van robots, sensoren en apps in de schoonmaakmarkt, verspreidt Smart Cleaning zich nu ook naar de reinigingsmiddelentak.

De reinigingsmiddelen van Ecodos Easy zijn bedoeld voor professioneel gebruik. De middelen worden onder meer gebruikt in de horeca, de voedingsmiddelenindustrie en zorginstellingen. En het doseerapparaat misstaat qua ontwerp niet in een open keuken of kantine. Het is bovendien functioneel, met knoppen voor dosering in een flacon, emmer of schrobzuigmachine. Metternich legt uit: “Met de drie dispensers kun je 90% van het schoonmaakwerk uitvoeren.” 

Duurzaam
Vanwege schaarste en verspilling is er veel vraag naar duurzame producten. Met Ecodos Easy neemt Spectro dan ook haar verantwoordelijkheid op dit gebied. De duurzame eigenschappen van Ecodos Easy volgens Metternich: “De reinigingsmiddelen zijn ecologisch (Europees Ecolabel-certificaat). Ze zijn super geconcentreerd, je hebt er weinig van nodig. Door het doseersysteem gebruik je niet te veel. Na één keer drukken last het apparaat een time out in, die instelbaar is van 30 seconden tot 30 minuten. Een paar keer achter elkaar drukken kan dus niet. De lage dosering en vertragingstimer garanderen lage kosten per dosering.”

Energieneutraal
Per druk op de knop geeft het systeem precies de juiste hoeveelheid voor een sprayflacon, emmer of schrobzuigmachine.Er is minder product nodig, dus ook minder water, minder verpakking en minder logistiek. In plaats van gewone batterijen, is gekozen voor een duurzame accu. Metternich: “De accu – in totaal goed voor 500 doseringen – wordt opgeladen door zonnepaneeltjes bovenop het doseersysteem. Deze zorgen (ook in een schemerige werkkast) voor voldoende energie voor één dosering per uur. Dat is over het algemeen meer dan voldoende.”

Intelligent
Intelligente software in Ecodos Easy zorgt voor registratie van het gebruik tot op de minuut. Het systeem legt vast en onthoudt wanneer het leeg was, wanneer het is bijgevuld en welke doseringen zijn afgegeven. Metternich: “Wij lezen deze gegevens met onze software uit. Dat geeft inzicht in verbruik. Interessant voor bijvoorbeeld de inkoopstrategie van onze klanten, maar voor ziekenhuizen kan het extra toegevoegde waarde hebben. Je kunt de gegevens naast reinigingsprotocollen of het HACCP-plan leggen. Hygiëne is daar van levensbelang.”

Toekomst
“We zijn nu drie jaar bezig met de techniek te fine tunen. Het systeem moet altijd werken. We fantaseren over wat in de toekomst mogelijk is. Door een koppeling te maken met WiFi of Bluetooth, geeft het systeem door wanneer een cartridge bijna leeg is en kun je daar op inspelen.” Twee dingen verliest Metternich echter nooit uit het oog: “Het moet altijd duurzaam blijven. En ik wil klanten niet opzadelen met extra kosten.”

 

×