Breedweer wint 1e gunning volgens nieuwe Aanbestedingswet

Schoonmaakbedrijf Breedweer - bedrijfswagensBreedweer heeft een aanbesteding van Gemeente Leeuwarden gewonnen, die voorbehouden was volgens artikel 2.82 van de nieuwe Aanbestedingswet.

In december schreef Gemeente Leeuwarden een Europese aanbesteding uit, met een voorbehoud volgens artikel 2.82 van de nieuwe Aanbestedingswet. Dit impliceert dat opdrachten voorbehouden kunnen worden voor sociale werkplaatsen en/of sociale ondernemingen. De zittende dienstverlener is Caparis, de sociale werkplaats van Gemeente Leeuwarden. De gemeente heeft de aanbesteding uitgeschreven met als doel de opdracht te gunnen aan Caparis.

Aantoonbare sociale onderneming
Met het oog op de nieuwe Aanbestedingswet deed Breedweer Facilitaire Diensten ook een inschrijving, Breedweer is een aantoonbare sociale onderneming, waar meer dan 30% van de medewerkers afkomstig is uit de participatie doelgroep. Daarnaast heeft Breedweer de primaire doelstelling om maatschappelijke impact te maken en voldoet Breedweer daarmee aan de Europese definitie van een sociale onderneming.

Gemeente Leeuwarden koos voor meer impact en liet in zijn beoordeling Breedweer als beste uit de bus komen. “Dat Leeuwarden haar eigen sociale werkplaats aan de kant zet, is bijzonder te noemen”, concludeert Breedweer. “Het is nog niet eerder voorgekomen dat een gemeente in een aanbesteding die voorbehouden is, kiest voor een commerciële partij.”

Volledige werkgelegenheid
Breedweer gaat voor volledige werkgelegenheid voor de zittende 27 medewerkers. De facilitair dienstverlener uit Uitgeest wil daarbij zoveel mogelijk impact maken door de gegunde opdracht te gebruiken om mensen richting arbeid te brengen en zo uit de uitkering te halen. Ook heeft Breedweer de doelstelling om de dienstverlening zo circulair mogelijk uit te voeren.

×