Aanbestedingen lopen vaak uit op fiasco

Europees aanbestedenAanbestedingen in ons land zijn afgelopen jaar meer dan eens uitgelopen op een debacle. De aanbestedingen van de thuiszorg door gemeenteambtenaren hadden het faillissement van verschillende thuiszorginstellingen, ondermaatse zorg en tal van ontslagen tot gevolg.

Dat meldt De Volkskrant op 4 februari. De krant noemt het Stedelijk Museum in Amsterdam, dat bijna drie jaar te laat en € 20 miljoen te duur werd opgeleverd, en de Fyra, met een strop van minstens € 330 miljoen.

Openbaar aanbesteden van diensten vanaf een bepaalde omvang moet ervoor zorgen dat er sprake is van eerlijke concurrentie en dat de beste waar wordt geleverd. “Door de gebrekkige aanpak is de uitkomst meer dan eens helemaal anders”, reageert Kim Schofaerts van Tendercoach, een bureau dat begeleidt bij aanbestedingen. “Hele branches zijn kapot gemaakt door slechte aanbesteding. Door de eisen op te schroeven en steeds lagere prijzen te vragen, blijven er soms nog maar een paar partijen over. Die gaan tot onder de kostprijs bieden om het werk maar binnen te halen”, aldus Schofaerts.

De aanbestedingsprocedures zitten technisch en juridisch zo ingewikkeld in elkaar dat het schier onmogelijk is om geen fouten te maken. Het alleen aanbesteden op prijs moet vanaf 1 april verleden tijd zijn. In de nieuwe Aanbestedingswet staat dat de opdracht ook kwaliteitseisen moet bevatten.

Bron: De Volkskrant, 4 februari 2013

×