1 jaar volledig digitaal aanbesteden met TenderNed

TenderNed - websiteOp 17 september is het een jaar geleden dat TenderNed de inschrijfmodule beschikbaar heeft gesteld. Sindsdien zijn via TenderNed 874 aanbestedingen volledig digitaal doorlopen: van vooraankondiging, tot inschrijving en gunning. 40% betreffen diensten die zijn aanbesteed, 40% werken en 20% gaat over leveringen. Volledig digitaal aanbesteden via TenderNed beperkt het risico op procedurele fouten en scheelt bovendien tijd en geld voor alle partijen.

Organisaties uit alle overheidslagen hebben stappen gezet naar volledig digitaal aanbesteden. Koplopers zijn de gemeenten. Bijvoorbeeld de gemeente Lelystad die het grootste deel van haar aanbestedingen digitaal doorloopt. Inkoopcoach Peter Bakker: “Volledig digitaal aanbesteden vergt een andere manier van werken, maar de voordelen zijn groot. Alleen al het feit dat alles digitaal verloopt, levert ons een flinke besparing op de administratieve lasten op. En omdat leveranciers een eigen dossier hebben in TenderNed, hoeven wij hun gegevens niet meer bij te houden. Wij nodigen hen eenvoudigweg via het systeem uit om mee te doen. En omdat alles via datzelfde systeem verloopt, hebben we de garantie dat iedereen over dezelfde stukken beschikt.”

Volledig digitaal aanbesteden via TenderNed biedt ook de ondernemers voordelen. Dennis van Beek van HECTAS, een landelijk opererend schoonmaakbedrijf: “In TenderNed beheren wij een eigen bedrijfsdossier, waarvan we de gegevens bij iedere nieuwe aanbesteding opnieuw kunnen gebruiken. Veelgevraagde bewijsstukken hoeven we dus maar één keer te uploaden. Bovendien wordt het dossier automatisch gelinkt met de eisen van een aanbesteding. Dat scheelt tijd en dus geld.”

TenderNed is het online marktplein voor aanbestedingen van de Nederlandse overheid. Alle overheden publiceren via het aankondigingenplatform van TenderNed hun nationale en Europese aanbestedingen. Om te garanderen dat de ondernemers op één plek alle opdrachten van de Nederlandse overheid vinden, stelt de Aanbestedingswet dat alle aanbestedende diensten hun aankondigingen op TenderNed publiceren. Bij het aanmaken van een aanbesteding op TenderNed (onderhands of openbaar), geven aanbestedende diensten aan of ondernemingen digitaal op een aanbesteding moeten inschrijven. In dat geval dienen de ondernemers hun bedrijfsgegevens, bewijsstukken en offertes online in.

TenderNed is onderdeel van PIANOo, het expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken. Kijk voor meer informatie op www.TenderNed.nl.

 

×