ICS Groep en de onbegrensde mogelijkheden met Internet of Things

Internet of Things is een populaire term, maar wat betekent het nu eigenlijk? En hoe passen we het toe in onze schoonmaakbranche? ICS Groep neemt ons mee in een gesprek met partner NewMetrics over de vertaling van Internet of Things naar de werkvloer. En vooral: naar de vraag: wat levert het u op?

ICS is altijd op zoek naar slimme vernieuwing of verbetering van haar dienstverlening. “Via een relatie kwamen we in contact met NewMetrics, een start-up met nieuwe en innovatieve ideeën op het gebied van Internet of Things (IoT). Kevin Theunissen (mede-oprichter NewMetrics): “Het Internet of Things is een naam voor de trend dat steeds meer apparaten met het internet verbonden zijn. Als start-up zijn we hier continu in aan het ontwikkelen. Na een eerste brainstormsessie met ICS hebben we de eerste gedachten en ideeën voor Smart Cleaning uitgewerkt in een plan van aanpak. We stonden direct in de startblokken.” Door middel van een technologisch platform maakt NewMetrics een intelligent systeem om met behulp van draadloze sensoren de bezetting te meten.

Start met sanitaire ruimten
Om een goede business case op te zetten en het project niet van begin af te breed in te zetten, is gestart met de sanitaire ruimten. Kevin: “In alle sanitaire ruimten hebben we sensoren geplaatst om zo data te verzamelen over het gebruik van de sanitaire faciliteiten. De sensoren van NewMetrics verzamelen real time en anoniem meetgegevens. Er is een continu beeld van het gebruik, doordat de sensoren op strategische plekken worden gemonteerd. Denk aan het openen/sluiten van de toiletdeur. Deze manier van meten is bovendien precies, de locatie van de sensoren is bekend en er zijn geen externe factoren die de nauwkeurigheid van de meting kunnen beïnvloeden.”

Achter de schermen is er hard gewerkt aan de opzet van een dashboard dat voor alle partijen de juiste gegevens en analyses bevat. Het verzamelen van data is namelijk stap 1. Waar het ICS om gaat ,zijn juist het analyseren van gegevens (stap 2) én het doorvoeren van verbeteringen in de dienstverlening (stap 3).

Schoonmaakdienstverlening aanpassen?
Mogelijkheden en onmogelijkheden, oplossingen en moeilijkheden, de interpretatie van gegevens: waar staat het ICS-project Smart Cleaning nu? “Op dit moment zijn we druk met stap 2 en stap 3. Wat zeggen de gegevens ons en op welke wijze kunnen we onze schoonmaakdienstverlening aanpassen? Maken we te veel schoon of zou een naloopronde een nog betere kwaliteitsbeleving opleveren? Aan de hand van de data hebben we inzicht in het daadwerkelijke gebruik van de ruimtes en kunnen we onze schoonmaaktaken prioriteren. Onze schoonmaakmedewerkers gaan gerichter schoonmaken, we reduceren het aantal klachten en besparen schoonmaaktijd”, legt Ralph Hijl, accountmanager van ICS Groep uit. In co-creatie sessies bespreken Ralph en Kevin de next steps en verdere ontwikkeling van de functionaliteiten van de oplossing.

Onbegrensde mogelijkheden
Ralph: “Als blijkt dat de doelen van de pilot in de sanitaire ruimten naar tevredenheid behaald zijn, dan is onze wens om het gehele pand te voorzien van sensoren. Zo kunnen we door zogenaamde heatmaps onze dienstverlening nog beter afstemmen op de wensen van onze klant. We denken hierbij aan sensoren onder bureaus, die activiteit gedurende de dag meten of sensoren op de verschillende looproutes in het pand.”

Kortom, een veelbelovende start van ICS Smart Cleaning, waarbij er bijna onbegrensde mogelijkheden lijken voor de toekomst. Aan ICS, NewMetrics en opdrachtgevers de uitdaging om deze mogelijkheden te vertalen naar waarde toevoegende functionaliteiten.

Dit artikel verscheen eerder in het online magazine Glans op de website van ICS.

×