Werner & Mertz maakt doorbraak in duurzame printerinkt voor productlabels

Werner & Mertz assortimentDe Werner & Mertz Group wil met het project Recyclate Initiative bijdragen tot een volledig circulaire economie en gaat daarbij een nieuwe uitdaging aan. Niet alleen worden de flessen van het green care PROFESSIONAL-gamma van 100% gerecycleerd materiaal gemaakt, er is nu ook een doorbraak op het vlak van duurzaam printen. De productlabels worden gedrukt met printerinkt die volgens het Cradle-to-Cradle-principe is vervaardigd. 

Werner & Mertz werkt in het kader van het Cradle-to-Cradle Printing Inks Project samen met inktproducent Siegwerk Druckfarben AG & Co. KGaA en het EPEA Switzerland (Environmental Protection Encouragement Agency) aan de ontwikkeling van duurzame uv-printerinkt.

We hoopten al lang dat bedrijven zouden meewerken aan de ontwikkeling van duurzame uv-printerinkt. Dankzij het project van de Werner & Mertz Group en het engagement en de vakkennis van Siegwerk en EPEA hebben we enkele belangrijke stappen kunnen zetten die uiteindelijk tot een doorbraak hebben geleid”, zei Albin Kälin, algemeen directeur van EPEA Switzerland.

Het verschil maken
Het doel van de samenwerking was een printerinktsysteem of coatings te ontwikkelen, die volgens de Material Health-methodologie op het niveau GOLD zouden worden beoordeeld. Een van de meest voorkomende problemen met traditionele printerinkt is dat veel pigmenten, die daar normaal gezien voor worden gebruikt, niet voldoen aan de eisen van EPEA. De belangrijkste doelstelling van het project was dan ook pigmenten te gebruiken die passen binnen een biologische kringloop.

Om dat te kunnen bereiken, moesten de oorspronkelijke kleurwaarden lichtjes worden aangepast. De afwijkende pigmentatie kan echter niet met het menselijke oog worden waargenomen,” zei Immo Sander, Packaging Development Manager bij Werner & Mertz. “Bovendien is het pigment niet het enige element dat verantwoordelijk is voor de uiteindelijke kleurweergave. Het printerinktsysteem en de achtergrond waarop de inkt wordt afgeprint, spelen ook een belangrijke rol.”

Handen ineenslaan
Siegwerk en EPEA Internationale Umweltforschung hebben de handen in elkaar geslagen om alle onderdelen van het printerinktsysteem of de coatings grondig te testen en te verfijnen. Daarnaast hebben ze een antwoord gegeven op alle vragen die er nog waren rond toxicologie. Er werd officieel vastgesteld dat het nieuwe printerinktsysteem een ‘lage migratiewaarde’ heeft (chemicaliën migreren of verhuizen niet van de verpakking naar het product), waardoor het kan worden gebruikt voor cosmetica en voedingsmiddelen.

Siegwerk beschouwt duurzaamheid als vooruitgang en verwijst daarbij naar het Recyclate Initiative. Het bedrijf is een van de grootste producenten van printerinkt en wil dan ook zijn verantwoordelijkheid opnemen en het goede voorbeeld geven.

Herbert Forker, algemeen directeur van Siegwerk, beschrijft de visie van het bedrijf als volgt: “We willen werk maken van duurzame ontwikkeling en willen daarbij voortdurend rekening houden met de noden van de huidige generatie en die van toekomstige generaties. Daarom zijn we zo blij dat we onze vakkennis kunnen delen en zo een bijdrage kunnen leveren aan dit project. De onderzoeks- en ontwikkelingsteams van Siegwerk proberen voortdurend de ecologische voetafdruk van printerinkt te verkleinen zonder daarbij in te boeten aan kwaliteit.”

Eerste tests succesvol
Siegwerk heeft op zijn drukmachines reeds geslaagde tests uitgevoerd met origineel materiaal van Werner & Mertz. De resultaten van de tests waren overweldigend positief: de inkt kon goed worden geprint op polypropyleen (PP), polyethyleen (PE) en papier. Die goede resultaten werden bovendien bevestigd in externe tests.

In mei zullen in andere printbedrijven bijkomende tests met producten van Werner & Mertz worden uitgevoerd. Het gaat daarbij om de etiketten van de Frosch badkamerreiniger lemon spray en de etiketten op de voorzijde van producten uit het green care PROFESSIONAL-gamma voor commerciële gebruikers. Die producten hebben bij Cradle to Cradle Certified reeds het niveau GOLD behaald, en hun verpakking BRONZE of SILVER.

Na de printtests zal Werner & Mertz de colorimetrie en de drukproeven valideren. Daarna kan een door EPEA erkend deskundige de inkt beoordelen in het kader van de MHC-certificatie. Tegelijkertijd worden wetenschappelijke verklaringen over de kwaliteit van het materiaal gedocumenteerd.

Belangrijke stap
De ontwikkeling van printerinkt is een belangrijke stap in de ontwikkeling van duurzame etiketten en verpakkingen volgens het Cradle-to-Cradle-principe. NVDR: “Momenteel wordt geëxperimenteerd met duurzame printerinkt voor de productlabels van het green care PROFESSIONAL-gamma. De bedoeling is een Material Health Certificate op het niveau GOLD te behalen.

Over Werner & Mertz
Werner & Mertz Professional is een pionier op het vlak van integraal duurzame, kwalitatieve reinigings- en schoonmaakproducten voor de professionele institutionele en industriële sector. tana PROFESSIONAL en green care PROFESSIONAL zijn de twee voornaamste merken in Europa. Het beschermen van hulpbronnen, duurzaamheid en het behoud van de biodiversiteit zijn altijd de hoofdbetrachting geweest van de Werner & Mertz Group, die EMAS-gecertificeerd is en de LEED Platinum ontving voor haar hoofdkantoor in Mainz. De Werner & Mertz Group is al meer dan 150 jaar nauw verbonden met de plaats Mainz. De groep bestaat al meer dan 140 jaar en opereert volgens de principes van een milieuvriendelijke en duurzame zakelijke aanpak. Ze ziet duurzaamheid niet als een tijdelijke trend, maar als een traditie binnen de onderneming die op dagelijkse basis toegepast wordt.

×