Machteld Huber (iPH) op FMG-symposium: “Gezondheid is van ons allemaal”

“Gezondheid is niet langer meer strikt het domein van de zorgprofessionals, maar van ons allemaal. Het gaat immers om het vermogen om met veranderende omstandigheden om te kunnen gaan”, overtuigt Machteld Huber van Institute for Positive Health (iPH). Op het symposium Voor iedereen een droombaan. Het kan, dat FMGezondheidszorg met Alpheios op donderdagmiddag 7 december organiseren, is Machteld een van de gastsprekers. Een bijdrage met inspirerende voorbeelden van positieve gezondheid in de praktijk.

Het personeelstekort in de gezondheidszorg is nijpend. Hoe kom ik aan goede en gemotiveerde medewerkers? En hoe hou ik ze binnen én blij? Dat is de rode draad van het symposium van beroepsvereniging FMGezondheidszorg en Alpheios op donderdag 7 december in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft.Het wordt een reuze interessante, praktisch ingestoken middag. We reiken handvatten aan en beogen dat iedere deelnemer met minstens één concreet voorbeeld huiswaarts keert en daarmee de dag erna aan de slag kan”, aldus Stijn Krol, voorzitter van FMGezondheidszorg.

Positieve gezondheid
Op die praktische insteek sluit de bijdrage van Machteld Huber perfect aan, concluderen we uit haar aankondiging: “In 2012 introduceerde ik een nieuw concept van gezondheid in Nederland. In dit concept wordt gezondheid niet meer gezien als de af- of aanwezigheid van ziekte, maar als het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren.”

Iemand die een nieuw gezondheidsconcept ontwikkelt, dat een alternatief biedt voor de definitie van de World Health Organization (WHO), maakt nieuwsgierig. “Ik was zelf huisarts en ben tussen mijn 30 en 35e een paar keer heftig ziek geweest. Medisch begreep ik het wel, maar ziek zijn gaat over veel meer. Het hangt van veel meer factoren af. En dat bewustzijn moet aan de zorg toegevoegd worden.”

Wetenschappelijke onderbouwing
Over de introductie van haar nieuw gezondheidsconcept vertelt Machteld: “Ik heb voor de weg van de wetenschap gekozen, omdat het concept dan serieus genomen wordt. Uiteindelijk heeft het geleid tot een nieuwe definitie van gezondheid. Die bijvoorbeeld over veerkracht gaat, want wat maakt mensen veerkrachtig? Wat vinden mensen zelf leuk en belangrijk? Daar moet je ze bewust van maken. Gezondheid gaat over welzijn; over alle aspecten van het leven.”

Zes dimensies
Machtelds interactieve bijdrage aan het symposium van FMGezondheidszorg gaat in op de uitwerking van het concept in zes dimensies, die samen Positieve Gezondheid genoemd worden: lichaamsfuncties, mentale functies en beleving, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren.

Dat het concept al in praktijk werkt, bewijzen de samenwerkingen met onder meer Provincie Limburg en Texel. “Onze stichting Institute for Positive Health (iPH), waarmee we Positieve Gezondheid in Nederland uitdragen, is de uitdaging aangegaan om heel Limburg gezond te maken. En Texel bijvoorbeeld wil het eerste gezonde eiland van Nederland worden. Het is prachtig om te zien dat dit soort uitdagingen mensen, bewoners, bedrijven en instellingen op allerlei terreinen verbindt, daar waar het eerst los elementen waren. Enthousiast worden en mensen op weg helpen, daar gaat het om!”

Over het FMGezondheidszorg-symposium
Het personeelstekort in de gezondheidszorg is nijpend. Hoe kom ik aan goede en gemotiveerde medewerkers? En hoe hou ik ze binnen én blij? Dat is de rode draad van het symposium van beroepsvereniging FMGezondheidszorg op donderdagmiddag 7 december in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Voor iedereen een droombaan. Het kan! heet het symposium, dat FMGezondheidszorg en Alpheios samen organiseren. Met inspirerende en informerende bijdragen over zorgveranderingen en veranderingen in de zorg.

Aanmelden kan via deze link op de website van FMGezondheidszorg

 

Foto: FMGezondheidszorg-Machteld-Huber-iPH-Schoonmaakjournaal-214×300.jpg