Kinderopvang Leeuwarden bespaart op vloeronderhoud

Stichting Kinderopvang Leeuwarden (SKL) vangt wekelijks op 23 locaties voor dag- en buitenschoolse opvang zo’n 4000 kinderen op. De organisatie heeft een aanzienlijke besparing gerealiseerd op het budget voor onderhoud van de soms tientallen jaren oude marmoleum vloeren. Sinds 2011 onderhouden eigen mensen de vloeren volgens de spraymethode – en komt er niet langer een extern schoonmaakbedrijf dat het marmoleum jaarlijks conserveert. “Het resultaat”, zegt hoofd Facilitaire Zaken Geeske Faber, “is meer betrokkenheid, schonere en mooiere vloeren.”

Kinderopvang Leeuwarden - vloeronderhoud
“We werkten voorheen met een extern schoonmaakbedrijf voor alle locaties”, vertelt Geeske Faber van Stichting Kinderopvang Leeuwarden (SKL). “Dat bedrijf was ook verantwoordelijk voor het jaarlijks conserveren van onze marmoleum vloeren. Omdat de hygiëne-eisen in de kinderopvangsector zijn aangescherpt en we regelmatig klachten ontvingen over het schoonmaakwerk, hebben we onderzocht of we het in eigen beheer konden doen. Op het terrein van bedrijfsvoering, kosten, milieubelasting en duurzaamheid bleek dat mogelijk en ook financieel ‘kon het uit’. We hebben in 2011 op onze 23 locaties 28 huismeesters aangesteld – op grote locaties twee mensen – die we onder meer terdege hebben getraind op hygiëne.”

Aha-moment
“Als het om de vloeren gaat, hebben we de manier van reinigen en onderhoud compleet veranderd”, vervolgt Faber. “Dat was echt een aha-moment voor veel collega’s. Want hoe maak je schoon? Met veel water en schoonmaakmiddel? Met de stofzuiger? In een emmer waarin je zo’n sopje aanmaakt, zitten in de helft van de gevallen al te veel schadelijke bacteriën. En het sop zelf is na het schoonmaken van één ruimte al ernstig microbiologisch vervuild. Schoonmaakmiddelen laten allerlei sporen achter. Een stofzuiger neemt weliswaar stof op, maar blaast een flinke hoeveelheid daarvan gewoon weer uit. We hebben er daarom voor gekozen om de vloeren dagelijks te gaan wissen met een microvezelsysteem, zo min mogelijk water en zo min mogelijk schoonmaakmiddel. Daarnaast blokken we elke vloer elke drie maanden op met een boenmachine en waar nodig met spray. Via het aantal bestellingen voor vloermiddelen houden we bij of het daadwerkelijk gebeurt.”

Proefperiode
Na een proefperiode op vier locaties bleek dat de marmoleum vloeren er beter bijlagen dan toen ze in het ‘oude’ regime jaarlijks in de was werden gezet. “We hebben heel bewust ook de oudste marmoleum vloer in de proef betrokken”, aldus Faber. “De huismeester op die vestiging schiep er eer in om die vloer er als nieuw uit te laten zien. Ik ben niet geheel onafhankelijk, maar ik denk dat hem dat is gelukt. Inmiddels hebben de vier bij de proef betrokken huismeesters hun collega’s getraind in de nieuwe reinigingsmethode. In de drie jaar dat we nu deze nieuwe aanpak volgen, hebben we nog geen vloer in de was hoeven zetten en toch is het resultaat mooier en beter dan voorheen. Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat de vloer in de basis in orde is, maar los daarvan kost deze nieuwe aanpak minder tijd, minder inspanning – bijvoorbeeld bij het leeghalen en weer inrichten van ruimten – en minder geld.”

Organisatie
Het veranderde reinigingsregime vraagt initiële investeringen in bijvoorbeeld boenmachines en vloerwissystemen. SKL investeert daarnaast in verrijdbaar meubilair om het schoonmaken voor huismeesters verder te vereenvoudigen. “Maar die eenmalige kosten wegen zeker op tegen de conserveringskosten die we voorheen jaarlijks maakten”, stelt Geeske Faber. “Binnen twee jaar speelden we quitte. Tegelijk is het van belang de organisatie als geheel mee te krijgen: we hebben onze huismeesters weliswaar verantwoordelijk gemaakt voor het schoonmaken van de vloeren, maar al onze pedagogisch medewerkers zijn zelf verantwoordelijk voor een nette, opgeruimde ruimte. We zien dat die aanpak werkt: collega’s zijn meer betrokken en, zoals ik al aangaf, het resultaat is beter en mooier. Niet alleen voor ons, maar met name voor de kinderen.”

×