Ronald Boesjes, Ben van de Scheur en Frank van de Ven (i-team Global) over onderscheiden in nieuwe schoonmaakeconomie

“Als je technologie, data en traditionele oplossingen combineert, dan kun je je als bedrijf altijd onderscheiden.” Dat klinkt goed, maar in de schoonmaak zijn we meer van de praktijk, van handen uit de mouwen steken, van aan- en oppakken. Daar is i-team ook van, overtuigt de video-inspiratietafel met Ronald Boesjes, Ben van de Scheur en Frank van de Ven. Drie ambassadeurs in ‘global cleaning’ die zich, gesteund door een sterk internationaal netwerk aan partners, inzetten om samen met schoonmaakbedrijven de actuele en acute problematieken en uitdagingen, waarvoor opdrachtgevers en dienstverleners zich gesteld zien, op te lossen. Het motto is TEAM: Together Everyone Achieves More!

 Meer schoonmaken overdag, in de avond en in de vroege morgen; de ambassadeurs van  i-team Global zien dat gebeuren. “De schoonmaker wordt ‘cleaning host’ en wordt een nog belangrijkere schakel in de hygiëne. Schoonmaak krijgt meer en andere dimensies. Er zal intensiever, frequenter en op andere tijden schoongemaakt gaan worden.”

“Alles begint met hygiëne en draait om het verbeteren van het eindresultaat”

“Neem een school waar we gewend waren, dat de ene groep het lokaal verliet en de volgende groep het lokaal direct betrad. Dat kan intelligenter. Niet alleen vanwege de ‘anderhalvemetersamenleving’, maar ook omdat er tussendoor schoongemaakt zal worden. Daarnaast zullen de leerlingen over meer klassen worden verdeeld. Op 11 mei gaan scholen weer starten: we hebben de basisplannen al klaarliggen. Als i-team willen we de opdrachtgever en de schoonmaakbedrijven helpen met bredere informatie over minimale eisen en planningen en uitleggen waar het belang ligt. Alles begint met hygiëne en draait om het verbeteren van het eindresultaat.”

“Schoonmaak gaat anders geprijsd worden”
Wie i-team Global nog niet kent, het bedrijf van Frank met state-of-the-art vestiging in Eindhoven is geen machineleverancier maar een solution business partner. “Een toeleverancier van totaaloplossingen”, beschrijft Ben, global ambassador van i-team Professional. Aan een voormalig ondernemend bankier die als interimmer ook voor diverse sectoren werkte, durf je te vragen naar… geld. Want hoe gaan schoonmaakbedrijven een andere aanpak en innovaties financieren?

“Als schoonmaakbranche heb je met alle sectoren te maken. Elke sector heeft zijn uitdaging. Daar kunnen we het verschil als branche maken, want iedereen ziet nu het belang van hygiëne. Waar mensen bij elkaar willen blijven komen, zullen we de mensen en hun gezondheid centraal stellen. Dat is een uitdaging. Dat vraagt om intensiever schoonmaken, meer budget, meer inzet van machines, maar ook van data, Je kunt dan sneller uitrekenen dat het effectiever en efficiënter kan. Circa 80 tot 85% van de schoonmaak zijn de loonkosten. Er kan dus meer gebeuren. En dat hoef je echt niet direct te financieren. Ook daarvoor zijn mogelijkheden, bijvoorbeeld pay per use, dus afrekenen op basis van het gebruik van machines. Daarover denken we graag mee met schoonmaakbedrijven en haar opdrachtgevers.”

Landkapertjes?
“We gaan zeker niet op de stoel van de adviseurs zitten”, vult Ronald aan. “Neem iets heel simpels: looproutes of toiletgebruik. Wat is de beste plek voor de automaten om handen te desinfecteren? Of je het nu over een fysiopraktijk, sportaccommodatie of kantorencomplex hebt; we koppelen dienstverlener en opdrachtgever aan elkaar en willen de klanten en de schoonmaakdienstverleners helpen met oplossingen. Daarom heet een van de bv’s i-team Solutions; we denken in oplossingen.”

Eind december nam de redactie van Schoonmaakjournaal met Ronald al een stap naar de toekomst van schoonmaak. “Schoonmaakbedrijven worden nog meer managementorganisaties” was en is nog steeds zijn overtuiging. “De 1,5-metersamenleving houdt voorlopig nog aan. Klanten uit horeca, onderwijs, leisure en bedrijven gaan herinrichten, komen vierkante meters tekort. Er zal meer verplicht thuis gewerkt gaan worden. Kantoren zullen vroeger open en later dicht gaan. Binnen gebouwen krijg je een andere logistiek in alles, dus ook in schoonmaak, catering en andere facilitaire diensten. Stofzuigen wordt anders dan anders, minder geluid, zonder snoer en overdag. De cleaning host gaat met specifieke reinigingsmiddelen, microvezel en desinfectie op pad. Dat vereist andere werkwagens (zie foto). De ‘cleaning host’ neemt in één keer alle materialen en middelen mee. Natuurlijk heeft i-team haar systemen en machines, maar dat hoeft niet altijd beter te zijn. We zoeken naar de juiste oplossingen samen met alle partijen. Waar we uniek in zijn, is dat we dat altijd met partners uitvoeren.”

“Alles begint met overtuiging”
Ben, tot slot: “Iedereen voelt de pijn van de coronapandemie. We zien het als onze rol om te helpen, want de wereld staat in brand. We nemen onze verantwoordelijkheid. We zijn ook bereid als we een bepaalde weg zijn ingeslagen om tegen partners te zeggen: ‘we zijn te veel links gegaan, we gaan een beetje naar rechts’. Er is genoeg voedingsbodem voor dit soort virussen en uitbraken. Laten we samen inzetten vanuit expertise en inzet om dat te voorkomen. Ideeën zijn altijd welkom.”

Premium

Schoonmaakjournaal pauzeert: be right back

Zwaai zwaai, doei doei? Nou nee! Net als u begrijpen wij dat de pandemie...